Modificările fiscale propuse de Guvern, ce vizează sectorul de dezvoltări imobiliare și construcții ar putea genera pierderi mari din veniturile generate anual la bugetul de stat.
Potrivit unui comunicat al Asociației Investitorilor de Real Estate din România, modificările fiscale propuse de Guvern pot duce la scumpirea apartamentelor și la pierderi de 7 miliarde de lei din veniturile generate anual la bugetul de stat. De asemenea, contribuția industriei la PIB-ul României a scăzut de la 14,5 % în anul 2020 la 13 % anul trecut.
Propunerile care vizează modificările fiscale, includ creșterea TVA-ului și introducerea de noi impozite în sectorul imobiliar, care afectează atât potențialii cumpărători, cât și proprietarii de imobile.
Asociația Investitorilor din România menționează faptul că eliminarea cotei de TVA de 5 % la locuințe va fi resimțită puternic de persoanele care au venituri reduse, în special tinerii și familiile cu mulți copii, care nu își vor mai permite achiziția de locuințe noi. Spre exemplu, pentru un apartament cu două sau trei camere, cota de TVA majorată la 9 % va atrage un cost suplimentar de 4.800 de euro, plus taxe notariale calculate la valoarea totală de achiziție, în condițiile în care prețul locuințelor din România a înregistrat deja o creștere de 12 % în mai puțin de doi ani.
Presiunea financiară ar putea determina unii dezvoltatori să facă compromisuri în ceea ce privește calitatea materialelor utilizate în construcții. Totodată, dezvoltatorii ar putea fi forțați să reducă dimensiunea unităților locative pentru a menține prețul final al apartamentelor accesibil.
Conform Asociației Investitorilor de Real Estate din România, aproximativ 91 % din companiile active în domeniul construcțiilor și tranzacțiilor imobiliare sunt microîntreprinderi, iar nivelul de taxare generalizată aplicat în baza modificărilor propuse, va crește de la 338 de milioane de lei (2022) la 1,478 de miliarde de lei (2024), respectiv de la 1,1 % din cifra de afaceri (2022) până la 5 % din cifra de afaceri (2024), adică de patru ori peste media la nivel național. De asemenea, asociația atrage atenția asupra riscului sporit de evaziune fiscală, dar și riscului de blocaj pe piața imobiliară.
Asociația Investitorilor de Real Estate din România este singura asociație românească din domeniul imobiliar, care reunește cei mai importanți investitori imobiliari, acoperind sectorul industriei prin clădiri rezidențiale, clădiri de birouri, spații comerciale și logistică. Misiunea asociației este de a proteja interesele investitorilor imobiliari din România pentru a consolida cooperarea dintre autoritățile relevante și investitori.