URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

IARNA ECONOMICĂ A EUROPEI. MĂSURILE LUATE DE MINISTRII ENERGIEI DIN UE

UE se confruntă cu „riscuri fără precedent” de lipsă de gaz în această iarnă, după ce Rusia a oprit majoritatea transporturilor de gaze pe fondul războiului din Ucraina, a declarat Agenția Internațională pentru Energie.

AIE a spus că UE trebuie să se concentreze pe atingerea nivelurilor rezervelor de gaze subterane la 90% din capacitate în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării în Rusia. Stocarea UE este în prezent de aproximativ 88% din capacitate — peste obiectivul său de 80%.

Întreruperea aprovizionării cu gaze rusești

Doar un firicel de gaz rusesc sosește încă prin conducte din Ucraina până în Slovacia și peste Marea Neagră prin Turcia până în Bulgaria. Alte două rute, sub Marea Baltică spre Germania și prin Belarus și Polonia, s-au oprit.

Liderii europeni spun că reducerea gazelor rusești este un șantaj care vizează presiunea asupra guvernelor pentru sprijinul lor pentru Ucraina și sancțiuni împotriva Moscovei.

Conducta Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Europa, a fost oprită pe termen nelimitat înainte ca o serie de scurgeri să fie găsite în Marea Baltică.

Conducta submarină a fost avariată în urma exploziilor subacvatice despre care guvernele europene spun că reprezintă un sabotaj. Rusia a negat orice responsabilitate.

S-au găsit scurgeri și pe conducta Nord Stream 2, care urma să intre în funcțiune anul acesta, dar nu s-a întâmplat niciodată după ce Germania a refuzat să o certifice.

Marțea trecută, Gazprom – firma energetică de stat a Rusiei — a declarat că ar putea impune sancțiuni companiei de stat de gaze a Ucrainei din cauza unei dispute juridice, care ar duce probabil la întreruperea furnizării.

Mai multe detalii pe Euro News.ro 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top