GUSTUL ROȘIEI DE ALTĂDATĂ PĂSTRAT DE LEGUMICULTORII CĂLĂRĂȘENI
Cu forme neregulate, unele mari, altele mai mici, murdare cu pământ , acestea erau roșiile de altădată. După ce erau spălate bine cu apă și gustai din ele, toată atenția îți era captată de gustul extraordinar al roșiei românești, cultivată în grădină, de țăranul român. Coaptă sub razele soarelui și bătută de vânt . A trecut multă vreme de atunci și încet, am ajuns să uită gustul roșiilor. Lumea cumpără din supermarket, roșii din import, aduse de prin Turcia, Ungaria, etc. Vizual, roșiile din supermarket sunt aproape perfecte, rotunde, curate și frumoase, uneori atât de frumoase încât ai impresia că sunt din plastic. Da, și gustul este “pe măsură”, tot din “plastic”.
Dar cum speranța moare ultima, încă avem ocazia să simțim gustul roșiei din copilărie dacă știm de unde să cumpărăm și de la cine.
Stoianovici Ilidenta este unul din producătorii locali de pe raza județului Călărași care își dă toată silința ca roșiile din cultura proprie să își păstreze gustul de odinioară . A moștenit “microbul” legumicultorului de la părinți și cultivă roșii în solariile proprii de peste 20 de ani.
Mai multe detalii și informații despre cultura de roșii puteți urmări în jurnalul Canal Sud din această seară.