Primăria comunei Ciocănești din județul Călărași, în cadrul unui parteneriat cu inițiatorii proiectului “Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce”, vine în ajutorul femeilor din localitate, care au vârste între 24 și 64 de ani, cu posibilitatea de a se testa pentru depistarea precoce, diagnostic și tratament pentru cancerul de col uterin.
Persoanele interesate se pot înscrie, până până pe data de 10 noiembrie 2021, la sediul primăriei sau apelând numărul de telefon 0242/337.305.
Testarea se va face joi, 11 noiembrie 2021, începând cu ora 10:00 în fața Căminului Cultural Ciocănești.
Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament Precoce (SCCUT), finanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman, a fost lansat în data de 28 iulie 2021, în județul Călărași, în prezenţa partenerilor din proiect, a autorităţilor locale și a specialiștilor medicali în domeniu. În cadrul programului, femeile din Regiunea Muntenia, aici fiind inclus și județul Călărași, pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV pentru depistarea leziunilor colului uterin, fie în cabinetele medicale de recoltare care urmează a se înscrie în program, oricând pe parcursul anului, fie în cadrul unităţilor mobile care vor ajunge în localităţi din toate judeţele regiunii.
SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 de femei din regiunea Muntenia Sud (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman), provenind în special din grupuri vulnerabile. Proiectul este implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN).
Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămân la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.
Reducerea poverii cancerului în rândul populaţiei feminine prin depistarea în faze incipiente a afecțiunilor și diminuarea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat sunt obiective strategice în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății prin Strategia Globală de Eliminare a Cancerului de Col uterin recunoaște importanţa prevenției prin vaccinare și participare regulată la programe organizate de screening. Programele organizate pe baze populaționale de screening și-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalității prin cancer de col uterin cu până la 80%.