URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

GARSONIERELE SUNT TOT MAI CĂUTATE PENTRU A FI ÎNCHIRIATE

În ultimii zece ani garsonierele au reprezentat categoria cu cea mai mare cerere pentru închiriere, în luna mai a anului 2023 chiria medie lunară ajungând la 331 de euro, cu o creștere de 36,2%, de la 243 de euro, cât era în mai 2013.

În municipiul Călărași pentru a închiria o garsonieră, prețul poate ajunge până la 162 de euro pe lună iar un apartament se poate închiria și cu 350 de euro.

Datele colectate arată că, în ultimul deceniu, chiriaşii au preferat locuinţele mici, în detrimentul celor mult mai spaţioase. Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere cu aproape 20%, în timp ce locuinţele cu 3 şi 4 camere au avut preţuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente.

Analiza mai arată că apetitul pentru închirierea unor locuinţe de lux a scăzut considerabil.

De altfel, indiferent de anul construcţiei, tipul de compartimentare sau dotări (mobilată/nemobilată), garsonierele au înregistrat creşteri pe linie ale chiriei. Astfel, singurul segment care a avut o evoluţie mai redusă este cel al garsonierelor de lux, cu puţin peste 7%, în rest, pentru toate celelalte, chiria medie lunară a crescut între 26-39%.

Totodată, şi apartamentele cu 2 camere au adus venituri în plus proprietarilor în ultimii 10 ani.

Imobiliare.net a efectuat o analiză a preţurilor medii de închiriere pentru locuinţele din Capitală listate pe platformă, un raport care vizează evoluţia din ultimii 10 ani, în perioada mai 2013-mai 2023. Analiza ia în calcul toate categoriile de locuinţe: garsoniere, apartamente cu 2, 3 şi 4 camere, dar şi anul construcţiei, tipul de compartimentare şi gradul de confort”, arată analiza platformei imobiliare.net.

„Cei care au închiriat astfel de locuinţe încasează acum (mai 2023), în medie, cu 17,6% mai mult faţă de mai 2013. Cel mai mult s-au scumpit chiriile pentru apartamentele cu 2 camere construite recent (+21,9%) şi cele nemobilate (+24,6%). Cele vechi, livrate înainte de 1977 au avut o creştere de doar 6,2%, în timp ce apartamentele de lux, cu 2 camere, reprezintă singurul segment din această categorie pentru care chiria medie lunară este mai mică (-11,2% în mai 2023 faţă de mai 2013)”, se mai spune în comunicat.

În schimb, atunci când au dorit totuşi să închiriere o locuinţă mai spaţioasă, clienţii au preferat una care nu are un grad atât de mare de confort, dar pentru care plătesc mai puţin lunar.

Astfel, un apartament cu 3 camere confort II se închiriază în mai 2023 cu 459 de euro lunar (faţă de 589 euro preţul mediu general pentru 3 camere). Cererea ridicată pentru astfel de locuinţe a crescut şi preţul. Chiria pentru acest tip de apartament este mai mare cu 34,2% faţă de acum 10 ani.

O posibilă explicaţie pentru scăderea chiriilor apartamentelor mari este legată de creşterea costurilor cu utilităţile: energie termică, gaz, electricitate. Dacă totuşi îşi doresc o locuinţă mai spaţioasă la un preţ mai mic, chiriaşii sunt dispuşi să facă un compromis legat de confort şi compartimentare.

Continue Reading
La Top