URMĂREȘTE-NE

AGRICULTURĂ

FRAȚII ILIUȚĂ, MODELE DE PERSEVERENȚĂ ȘI SUCCES

Familia Iliuță operează una dintre cele mai închegate exploatații vegetale din județul Călărași, în inima Bărăganului. Ferma de 4.700 de hectare și deține spații de stocare de 65.000 de tone. Cel mai important asset al afacerii este ”know-how-ul economic” puternic, care reprezintă cea mai bună asigurare, mai ales în vremuri tulburi, ca cele pe care le trăim, titrează jurnaliștii de la Agrointel.ro.

Frații Iliuță au preluat ferma de la tatăl lor, Vasile Iliuță

Încă înainte de absolvirea facultății, timp de 3 ani, Claudiu l-a secondat pe Vasile Iliuță, învățând de la acesta detaliile care fac diferența între profit și pierdere, între un business robust și unul mereu expus variabilelor atât de prezente în agricultură. Ca în orice afacere de familie, ariile de competență acoperite, diferă. Seniorul a absolvit Economia Agrară la ASE, fiind focusat pe coordonatele economice ale fermei, Claudiu a absolvit Agricultura la USAMVB, iar Diana tot la USAMVB, dar Zootehnia. Treptat însă, ramura tânără a preluat integral coordonarea a tot ce înseamnă partea de cultură mare, furnizarea de inputuri și stocarea și comerțul de cereale și oleaginoase. Exploatația familiei Iliuță este și membră a Asociației Forța Fermierilor, structură prin care frații Iliuță se implică pentru rezolvarea problemelor din sectorul agricol.

În prezent, Claudiu Iliuță are 10 ani de expertiză practică, dintre care 7 ani ca manager independent al fermei de 4.700 ha, distribuite pe raza a 11 localități din județul Călărași, în timp ce Diana Iliuță manageriază activitățile de comerț cu cereale și activitatea celor 3 silozuri din Dragalina, Grădiștea și Floroaica, cu o capacitate de stocare de 65.000 t. Dintre cele 3 centre de depozitare a producțiilor vegetale, una are ieșire la cale ferată, însă în următorii ani va exista un al patrulea punct de lucru, cu acces la infrastructura feroviară, deoarece calea ferată oferă o economie de 40% față de cea rutieră. Totodată, Diana Iliuță are intenția de deschidere și a unui punct de lucru pe malul Dunării, cu capacități de încărcare a barjelor. Practic, spațiul de depozitare de la Dunăre, ar urma să funcționeze ca ”zonă tampon”, în care să se transfere volume de grâne dinspre celelalte 3 depozite, ca operațiune pregătitoare pentru momentele când sunt programate încărcările în barje. Per total, cei doi frați coordonează un conglomerat agricol cu 100 de salariați, dintre care 30 sunt mecanizatori.

În ultimul an calendaristic, business-ul a cunoscut o creștere robustă pe componenta de tranzacții cu cereale și oleaginoase. ”Campania 2021 a fost o adevărată provocare pe sectorul depozitării întrucât am avut o creștere cu aproape 40% a volumului de cereale și oleaginoase, față de anul 2019. Tradus în cifre concrete, e vorba de circa 110.000 t față de 80.000 t rulajul din anul anterior. Din cauza secetei, mi-am permis să nu iau în calcul anul 2020. În continuare vrem să ne autodepășim și să continuăm cu această creștere în fiecare an. Am ales soluția depozitării în silobaguri și vreau să mărturisesc ca este un plan de back-up extrem de eficient din punct de vedere calitativ și economic. Am depozitat 6000 t de porumb în luna septembrie, cu umiditate cuprinsă între 16-22% și am început scoaterea treptata după 5 luni, fără a avea deprecieri calitative. Ba mai mult, porumbul are caracteristicile organoleptice similare unui porumb proaspăt recoltat”, povestește Diana, încântată de rezultatele pe care le-au obținut.După un an 2020 care a încercat până aproape de limită rezistența la șocuri a fermierilor din S-E țării, inclusiv a fermei familiei Iliuță, au urmat producțiile anului 2021, care au compensat din plin pierderile suferite anterior. În 2020 a obținut 2 t/ha la grâu, 2 t/ha la orz, 2,6 t/ha la rapiță, 3,3 t/ha la floarea soarelui și 7 t/ha la porumb, în timp ce în 2021 a avut producții de 7 t/ha la grâu, 7,5 t/ha la orz, 3,5 t/ha la rapiță, 3,8 t/ha la floarea soarelui și 12 t/ha la porumb. ”Pentru noi anul 2021 a fost cel mai bun an, atât ca producție, cât și ca profit. Dacă facem o medie a veniturilor din 2020, cu cele din 2021, rezultă că au fost 2 ani buni. Așa am calculat-o, pentru a putea privi cu optimism în viitor”, declară Claudiu Iliuță, care e conștient că ani precum 2020 sunt tot mai probabili în viitor și că evoluția spectaculoasă a cotațiilor bursiere pentru speciile vegetale în 2021 a reprezentat doar o ”aliniere de astre” pentru fermierii care au aplicat tehnologia corect și au obținut producțiile scontate.Pregătire continuă pentru o climă tot mai ostilăDeși e fermier de Bărăgan, una din cele mai dăruite două zone ale țării, ca fertilitate a solului, zona are parte și de minusuri, care se resimt tot mai acut. ”Ploile sunt din ce în ce mai puține. Când avem nevoie de apă nu e. De aceea, pentru noi și-o ploaie de 5 l/mp e binevenită. Cred că, dacă estimez corect, de când am intrat eu în agricultură, nivelul precipitațiilor s-au diminuat cu 50%”, explică Claudiu Iliuță, care, ca măsuri adaptative, a luat decizia de a se focusa pe reducerea, pe cât posibil, a pierderilor de apă din sol.

Pe partea de culturi de toamnă suntem pe lucrări minime. Și acum o să vreau să încerc și pentru culturile de primăvară să introduc tehnologia lucrărilor minime. Asta îmi permite să am costurile cât mai mici, însă ceea contează cel mai mult, bineînțeles este apa. Minimum-tillage ne reduce cu cel puțin 50% costurile pe partea de combustibil. Momentan folosim ceva mai multe erbicide, însă va urma un trend de diminuare a cantității de erbicide, pentru că în timp, dacă implementăm tehnologia corect, se diminuează presiunea de buruieni. Și, desigur, nu vreau să omit să menționez, că sistemul minimum-tillage, generează într-un orizont mai lung de timp, acel strat sfânt de humus, care sporește pe termen lung performanțele solului”, completează fermierul.În urmă cu 2 ani, producătorul agricol a început și un amplu proces de cartare, care până la acest moment a fost realizat pe aproximativ jumătate din sole. ”Suprafețele deja cartate îmi permit să dau îngrășămintele variabil. În primii ani nu se poate spune că facem economii la cantitatea de îngrășăminte aplicate, însă e un element cheie pentru însănătoșirea solelor. Ca exemplu, la culturile de toamnă, înainte dădeam 150 kg de îngrășăminte NPK 18:46:0. După ce am făcut cartare, am venit cu 140 kg ca medie, dar am bucăți de sole pe care am dat și 400 kg/ha și am avut porțiuni unde am dat și 50 kg/ha. Asta mă ajută pe mine ca în câțiva ani să-mi uniformizez suprafețele. E un proces care durează cam 3-4 ani de zile. Deocamdată am doar 2 ani de când am început cartarea și aplicarea variabilă a fertilizanților. S-au văzut niște rezultate, dar nu sunt 100% concludente din punct de vedere științific. O altă adaptare a constat și în acordarea unei atenții mai mari unor specii pe care, cumva, le neglijam înainte. Noi, la nivel de fermă, în trecut nu obișnuiam să acordăm mare atenție culturii de floarea-soarelui. În anii cu stres hidric, am observat însă că floarea a performat considerabil mai bine comparativ cu alte culturi de primăvară. Asta m-a determinat ca în ultimii ani să extind suprafețele alocate. Dacă înainte puneam 50-60 ha de floare, acum pun 400 ha”, declară Claudiu Iliuță.

Un sezon agricol sub zodia precauției totale

De asemenea, atent la minimizarea costurilor, fermierul a observat că cele mai bune cotații ale îngrășămintelor sunt în perioada de vară, moment când, de regulă își cumpără întregul necesar de fertilizanți pentru sezon următor. ” În anii normali, azotul era 800 lei/t vara și-n perioada de primăvară ajungea la 1200-1400 lei/t. În 2021 am ezitat să iau, din cauza creșterii bruște a prețului. Am așteptat un pic mai mult, până în septembrie, când am cumpărat la 1500 de lei/t. Acum aceeași tonă e vreo 4500 de lei”, afirmă producătorul.

Ce urmează, pe lângă cartarea terenurilor și tehnologiile minime realizate cu un parc de mașinării agricole imbatabil, pe lângă conceptul aplicat în fermă de ”splituire a riscurilor”, care s-a dovedit mereu a fi un pariu câștigător și pe lângă focusul pe o rețea cât mai eficientă de comercializare a cerealelor? Pregătirea pentru un nou an agricol, plin de provocări.

Sursă: Agrointel.ro

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top