URMĂREȘTE-NE

ECONOMIE

FONDURI ÎN VALOARE DE 150 DE MILIOANE DE EURO PENTRU DEZVOLTAREA PRODUCȚIEI INTERNE DE PRODUSE ȘI MATERIALE DE CONSTRUCȚII

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat joi, 4 ianuarie a.c., Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Ghidului solicitantului pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții în dezbatere publică, iar joi, 11 ianuarie a.c., acesta a fost aprobat de guvern.

Ghidul solicitantului prezintă obiectivul programului, sectoarele de activitate eligibile, precum și pașii de urmat pentru depunerea documentelor și obținerea finanțării. Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții este schemă de ajutor multianuală, desfășurată pe o durată de 4 ani de zile, cu un buget anual alocat de până la 150 de milioane de euro.

“Acest program are ca țintă reducerea deficitului comercial pentru că, explicam la început, atunci când am aprobat ordonanța de urgență, că avem în zona materialelor de construcții un deficit comercial de aproximativ 8 miliarde de euro și că trebuie să producem în România mai multe materiale de construcții. De asemenea, dorim dezvoltarea județelor care sunt mai puțin dezvoltate. Industria agroalimentară, domeniul materialelor de construcții sunt printre puținele industrii care pot ajunge în aceste județe foarte ușor, în aceste județe mai puțin dezvoltate, de aceea avem un punctaj care să stimuleze investițiile în aceste zone și, sigur, ne interesează creșterea producției de materiale de construcții”, a declarat Radu Oprea, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

Punctajul are cinci criterii, astfel:

  1. Localizarea investiției
  2. Tipul investiției
  3. Deficit comercial plus valoare importuri în lei
  4. Rentabilitatea cifrei de afaceri în ultimul exerciţiu financiar încheiat, în cazul întreprinderilor în activitate
  5. Valoarea capitalului social subscris și vărsat, în cazul întreprinderilor nou înființate

În contextul creșterii TVA-ului de la 1 ianuarie, Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții în dezbatere publică ar putea veni în ajutorul românilor care vor să își achiziționeze locuințe. Prin acest program se dorește, printre altele, o scădere a prețurilor materialelor de construcții.

Proiectele depuse vor fi punctate pe baza a șase criterii.

“Atunci când avem mai multă ofertă pe o piață, piața fiind competitivă, prețurile trebuie să scadă și acesta este unul dintre obiectivele pe care le urmărim”, a adăugat aceeși sursă menționată anterior.

În perioada 15 februarie și 15 martie, va fi deschisă sesiunea de depunere de proiecte. De asemenea, se dorește ca până la sfârșitul lunii mai să fie semnate acordurile de finanțare, astfel încât aceste investiții să fie demarate în cursul acestui an.

Continue Reading
La Top