Județul Călărași se confruntă în această perioadă cu zeci de cazuri de varicelă sau vărsat de vânt, așa cum mai este cunoscută în rândul populației. Pacienții cu varicelă au început să apară în județul Călărași încă din luna noiembrie, atunci când au fost înregistrate 32 de cazuri. Cele mai multe s-au înregistrat în decembrie, 78, în timp ce luna trecută au fost depistate 42 de cazuri.
„Varicela sau vărsatul de vânt este, în primul rând, o boală infecțioasă foarte contagioasă. Manifestările generale pot fi ușoare, cu febră, cefalee, dureri musculare, secreții nazale. Incubația este de 14-15 zile, cu variații între 10-20 de zile”, a declarat Nela Mihai, asistent medical principal al Școlii Gimnaziale „Carol I” Călărași.
În acest moment nu a fost declarată epidemie de varicelă, însă în județul Călărași există mai multe focare epidemice, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Călărași. Deși nu există un vaccin inclus în Programul Național de Vaccinare pentru varicelă, părinții pot opta, totuși, pentru vaccinarea celor mici cu vaccinuri disponibile în farmacii. De asemenea, și adulții se pot vaccina cu astfel de seruri.
„Orice vaccin este indicat să se facă înainte (n.r. de apariția infecției). Dar pentru persoanele care vin în contact cu un caz de varicelă, administrarea în primele 24, maxim 48 de ore poate preveni apariția varicelei sau în situația în care persoana face varicelă, face o formă mai ușoară. Dar de dorit este ca vaccinarea împotriva varicelei să se facă înainte și este bine ca toți părinții să știe lucrul acesta și în măsura în care își pot planifica bugetul să apeleze la vaccinare împotriva varicelei”, a precizat Camelia Truică, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Călărași.
Persoanele care prezintă varicelă sunt contagioase cu o zi sau două înainte de prima erupție și până la șase sau șapte zile după ultimul val eruptiv. Elevii care fac varicelă nu au voie în colectivitate, astfel că rămân acasă.
„Am avut patru cazuri, care nu au fost în același timp, au apărut la intervale diferite de timp. Am recomandat izolarea pacienților, a elevilor, ei au revenit doar cu aviz epidemiologic de la medicul de familie”, a menționat Nela Mihai, asistent medical principal al Școlii Gimnaziale „Carol I” Călărași.
Medicii mai adaugă că în cazul varicelei nu există un tratament specific.
„Tratamentul în varicelă, ca și în alte infecții virale tratează simptomele. Adică ne adresăm febrei, ne adresăm durerilor de cap, dacă se asociază dureri de cap, și, foarte important, igiena tegumentelor și chiar igiena mucoaselor, pentru că acele vezicule care apar în varicelă nu apar numai pe tegumente, pot apărea și pe mucoase, inclusiv pe mucoasa conjunctivală, pe mucoasa tubului digestiv. La nivelul mucoaselor pot fi foarte dureroase și atunci trebuie să apelăm la medic pentru un tratament care să ne reducă disconfortul”, a spus Camelia Truică, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Călărași.
Cele mai multe cazuri de varicelă apar în sezonul rece. Cei mai predispuși la a dezvolta varicelă sunt copiii, însă cazurile cele mai grave se înregistrează la nivelul adulților.