URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

FLUXUL DE GAZE DIN RUSIA SPRE EUROPA A SCĂZUT CU APROAPE 10%

Fluxul de gaze din Rusia spre Europa a scăzut cu aproape 10%, după ce Ucraina a oprit tranzitul printr-un nod asupra căruia pierduse controlul, din cauza operațiunilor militare.

Ucraina a rămas o rută majoră de tranzit pentru gazul rusesc către Europa chiar și după ce Moscova a lansat invazia pe 24 februarie. Nodul care a fost închis gestiona de obicei între 8% – 10% din fluxurile de gaze rusești către Europa.
Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze rusești prin conducte, a precizat că încă trimite gaze către Europa prin Ucraina, dar că volumele au ajuns la 72 de milioane de metri cubi miercuri, în scădere de la 96 milioane, cu o zi în urmă.
GTSOU, compania care operează sistemul de gaze al Ucrainei, a anunțat marți că va suspenda fluxurile de gaz prin punctul de tranzit Sokhranivka, despre care a spus că a livrat aproape o treime din combustibilul transportat din Rusia către Europa via Ucraina. Acest nod trece prin regiunea Luhansk, din care o parte a fost cucerită de separatiștii pro-ruși.
Operatorul ucrainean a transmis astfel că declară stare de “forță majoră”, o clauză invocată atunci când o afacere se confruntă cu ceva care nu poate fi controlat, și că va devia livrările spre Europa către o altă rută, mai exact nodul Sudzha, cel mai mare dintre punctele de tranzit ale Ucrainei.

Sursa: Reuters

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top