URMĂREȘTE-NE

AGRICULTURĂ

FLORIN-IONUȚ BARBU, MINISTRUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE, ÎN VIZITĂ LA CĂLĂRAȘI

Marți, 14 Noiembrie a.c., județul Călărași a primit vizita ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu. Acesta, însoțit de președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, și fermierii călărășeni, a vizitat mai multe obiective de interes aflate pe raza județului.

Dis-de-dimineață, micii și marii fermieri l-au întâmpinat pe Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la stația de pompare din comuna Vlad Țepeș. În urmă cu un an, autoritățile au dat în folosință stația de irigații care alimentează atât județul Călărași, cât și județul Ialomița.

“Această stație asigură apa pentru 75.000 de hectare. La finalul proiectului, putem declara că nu va mai exista niciun metru de canal nereabilitat datorită acestei amenajări”, a declarat Laurențiu Pandelescu, directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

La finalul amenajării, 194 de kilometri vor fi străbătuți de sistemul de irigații. Personalul stației de pompare au facut câteva probe de fata cu autoritățile pentru ca acestea să poată vedea modalitatea de funcționare. Mai mult, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alături de președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, și politicieni, au coborât în camera tehnică, acolo unde, preț de câteva minute, le-au fost prezentate detalii tehnice privind aparatura.

“În anul 2019, când s-a finalizat amenajarea, cred că nimeni nu dădea vreo șansă că acest sistem de irigiații ar putea fi abilitat. În momentul de față, vedem că aproximativ 90.000 de hectare sunt în curs de reabilitare”, a adăugat Florin-Ionuț Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Pentru că la nivel național se încurajează zootehnia, ministrului i-a fost prezentată o fermă de bovine din comuna Vîlcelele. Administratorul fermei i-a expus ministrului problemele pe care le întâmpină în acest moment în ceea ce privește echipamentele.

Conform lui Florin-Ionuț Barbu, acesta este primul an în care Programul Național Strategie în zootehnie este împărțit pe sectoare. Astfel, crescătorii de bovine, ovine și porcine vor beneficia de axe diferite pentru ca procesul de accesare al fondurilor sa fie simplificat.

După o scurtă conversație cu crescătorii de bovine din județul Călărași pe teme legate de noile reglementări, autoritățile s-au îndreptat către o fermă avicolă din comuna Ștefan Vodă. Autoritățile județene au ales acest obiectiv datorită programului de susținere pentru activitate de reproducție în sectorul creșterii păsărilor. Administratorul fermei, un tânăr călărășean, a accesat fonduri în valoare de 736.589 de euro de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De anul viitor, această ferma va avea o capacitate de 28.800 de locuri de cazare. Administratorul a primit asigurări de la ministru că ouăle vor fi vândute fără probleme dacă acesta vor fi integrate prin Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA.

Vizita a continuat cu o scurtă întâlnire cu fermierii în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, acolo unde călărășenii și-au expus problemele întâmpinate în anul curent. Sistemul de irigații și subvențiile au fost principalele subiecte dezbătute la Călărași.

În urma vizitei, fermierii și producătorii agricoli au primit asigurări că problemele întâmpinate pe parcursul anului și cele expuse în cadrul întâlnirii de marți, 14 noiembrie a.c., vor fi rezolvate la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top