ACTUALITATE
FESTIVALUL „HORA MARE” A AJUNS LA FINAL. DISTRACȚIE, JOC ȘI VOIE BUNĂ TIMP DE CINCI ZILE, LA CĂLĂRAȘI
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Hora Mare” a ajuns la final, miercuri seara. Dansatori desăvârșiți din șapte țări au venit la Călărași pentru a își prezenta dansurile tradiționale și pentru a crea o atmosferă de poveste. Evenimentul s-a dovedit a fi unul de succes și anul acesta, chiar dacă în spate s-au aflat sute de ore de muncă continuă.
„Din punctul meu de vedere, festivalul a decurs foarte bine, publicul a fost minunat, a cântat, a dansat cu grupurile și cu invitații noștri artiști. Ansamblurile s-au simțit foarte bine la noi în țară și chiar cred când spun lucru aceste, pentru că au spus că vor să vină și la anul și dacă nu se simțeau bine nu ar mai fi vrut să revină. A fost foarte obositor, să știți, trebuie să recunosc că este foarte obositor, pentru că noi trebuie să fim cu ei 24/24”, a declarat Georgiana Teodorescu, managera Centrului Județean de Cultură și Creație (CJCC) Călărași.
„ESTE O ONOARE PENTRU MINE SĂ ÎMI REPREZINT ȚARA, ORAȘUL, JUDEȚUL”
În ultima seară a festivalului au urcat pe scenă reprezentanții tuturor țărilor. Dacă unii au plecat direct spre casă după evenimentul de la Călărași, ații s-au îndreptat spre Galați, acolo unde are loc un alt festival de acest fel. Între timp, dansatorii veniți la Călărași au declarat că s-au simțit extraordinar în orașul de pe malul brațului Borcea și își doresc să revină în viitor aici.
„A fost minunat. Am întâlnit oameni minunați și a fost bine. Mâncarea este excelentă și iubesc dansurile. Cultura românească este cu adevărat grozavă”, a spus Bartek, dansator din Polonia.
„Impresionant pentru mine a fost, nu îl știam cu un nivel atât de bun de dezvoltare. E un oraș care are foarte mult potențial, m-au uimit Ansamblul Bărăganul, Ansamblul Ghiocelul, care sunt foarte bune ca ansambluri și au un potențial foarte mare de dezvoltare. Am fost uimită de implicarea tinerilor, faptul că au venit aici și au făcut voluntariat, au venit din timpul lor, au mers cu noi la magazin, au mers cu noi să ne conducă, să ne ghideze. Am apreciat foarte mult asta. Într-adevăr, am legat prietenii și cu siguranță o să mai revin”, a povestit Diana Obleac, dansatoare din Republica Moldova.
„Pur și simplu iubim să venim aici, să stăm aici. Cum ai spus, este pentru a doua oară. Ne place atmosfera călduroasă și prietenoasă, care este foarte importantă. Este o onoare să fim aici și iubim asta. Iubim festivalul și oamenii din Călărași. Ne-am făcut prieteni noi și am întâlnit aici prietenii noștri de anul trecut din alte țări, precum Georgia și Turcia. Este un loc minunat să te întâlnești cu prietenii tăi”, a declarata Olena, dansatoare din Ucraina.
„Pentru noi a fost o experiență minunată și ne bucurăm foarte mult că am avut ocazia să la un festival de o așa frumusețe. Nu este primul festival. Avem și noi în oraș un festival național de folclor. Este o onoare pentru mine să îmi reprezint țara, orașul, județul din care provin și mă bucur că fac parte dintr-un asemenea grup care duce mai departe tradițiile țării. Suntem foarte puțini în această generație care încă mai facem asta”, a spus Alexandra Moldova, dansatoare în cadrul Ansamblului Folcloric Doina Aiudului.
CATINCA LEU ȘI STELIANA SIMA, RECITALURI DE POVESTE
Dansatorii au ținut neapărat să le pregătească și o surpriză spectatorilor prezenți pe stadionul Ion Comșa, așa că s-au apucat să învețe un dans popular românesc pe care l-au prezentat pe scenă. Câte o pereche de dansatori din fiecare țară au exersat într-una dintre zilele petrecute la Călărași o horă tradițional românească, iar rezultatul a fost unul impresionant. Seara s-a încheiat cu câte un recital de excepție oferit de călărășeanca Catinca Leu și inegalabila Steliana Sima.
„Foarte frumos. De fiecare dată spun asta: cel mai bine mă simt pe scenă la Călărași. Sunt foarte nerăbdătoare. Pentru mine urmează Festivalul Mamaia, fac parte dintre cei 10 concurenți. O să cânt pe data de 24, adică sâmbăta aceasta, și vă invit să mă urmăriți și să mă susțineți”, a spus Catinca Leu.
„Extraordinară mi se pare ideea unui asemenea festival. Spun că sunt impresionată pentru că vedem ce se întâmplă în zona aceasta a folclorului, a tradițiilor și iată că încă mai sunt români care simt românește și din toate puterile se adună să păstreze ceea ce ne reprezintă pe noi, românii, cartea noastră de identitate. Dacă stăm să ne gândim, suntem un popor cu tradiții, istorie, cultură. Iată câtă bogăție”, a declarat Steliana Sima.
Festivalul Internațional de Folclor „Hora Mare” a fost organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, cu sprijinul Consiliului Județean Călărași. Organizatorii anunță că festivalul va avea o nouă ediție și anul viitor, atunci când speră ca numărul țărilor participante să fie și mai mare.