URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

FERMIERII ȘI TRANSPORTATORII DIN CĂLĂRAȘI AU IEȘIT ȘI EI LA PROTEST: „NE-A AJUNS CUȚITUL LA OS”

Fermierii și transportatorii din județul Călărași s-au alăturat, astăzi, protestului la nivel național. Protestatarii s-au adunat la Lehliu-Gară și și-au exprimat doleanțele.  Mai mulți fermieri din județul Călărași s-au adunat de dimineață la Dor-Mărunt și s-au întreptat către Lehliu-Gară. Au fost zeci de utilaje, iar fermierii speră ca apelul lor să fie auzit de guvernanți.

Sunt nemulțumiți de prețurile la motorină și RCA, care, spun aceștia, au crescut considerabil. O altă problemă semnalată este cea a subvențiilor, despre care spun că sunt plătite cu întârziere.

Motorina scumpă, toate sunt scumpe. Ei stau la birou și au pensii mari. Am și eu vreo 10 hectare de pământ și mă descurc greu”, a spus unul dintre protestatari.

„Ies pe post și spun că ni s-au mărit subvențiile. Nu s-au mărit. Băncile vin și ne iau utilajele din curte, că nu avem cu ce să le plătim. Uitați-vă pe OLX să vedeți câte utilaje sunt de vânzare, pentru că nu ne mai putem plăti salarii. E normal să ne vindem pământul și utilajele? Ne-am chinuit atâta timp să le luăm, avem leasing-uri, avem credit, nu ne bagă nimeni în seamă, nimeni nu știe”, a declarat un alt fermieri.

Subvenții, acciză mare la motorină, prețuri mari la inputuri, prețuri mici la cereale. S-a ajuns la o limită și nu se mai poate, nu mai putem continua. Vom protesta până se vor lua toate măsurile pe care le solicităm. Este foarte greu. Suntem toți în pragul falimentului”, a mai adăugat un fermier.

N-avem apă pe canale, subvențiile nu se dau la timp și nu mai rezistăm. Fără apă nu putem să facem agricultură. Prețurile s-au mărit, motorina este foarte, foarte scumpă, prețurile la inputuri s-au dublat și nu mai putem să rezistăm în casă”, a spus un alt protestatar.

Protest fermieri și transportatori din județul Călărași

Protest fermieri și transportatori din județul Călărași

UCRAINA, MAREA NEMULȚUMIRE A FERMIERILOR CĂLĂRĂȘENI

Cerealele din Ucraina sunt și ele pe lista cu nemulțumiri, pentru că le fac o concurență neloială, susțin fermierii.

Să oprească Ucraina. Ucraina ne omoară, ne-a mâncat prețurile. Cum zice că Ucraina are război, când ei lucrează? Ei ne dau ulei, ei ne dau zahăr, ei ne dau îngrășăminte, ei ne dau de toate și spun că e război în Ucraina. Noi am închis toate combinatele de îngrășăminte, am închis tot, că nu e rentabil. Ucraina e și în război și lucrează”, a declarat un fermier.

Păi dacă nu lucrăm pe o piață loială. În ce condiții cultivăm noi și în ce condiții cultivă ei? Consumăm plante modificate genetic, noi nu avem voie să cultivăm. Unde e dreptatea? Ce cheltuieli avem noi pe hectar și ce cheltuieli au ei?”, a spus un altul.

De ce protestăm? Din cauza la RCA-uri scumpe, motorină scumpă, toate scumpe, stăm în cozi până nu mai putem, ucraineni au prioritate peste tot. Ne-am săturat, nu se mai poate. Soluții sunt, ar fi soluții destule, dar nu se vrea de la Guvern”, a declarat și un transportator.

Protest fermieri și transportatori din județul Călărași

Protest fermieri și transportatori din județul Călărași

Fermierii și transportatorii au protestat pașnic și nu a fost nevoie de intervenția polițiștilor.

Interesul nostru nu este să ne blocăm, vrem să protestăm cât mai pașnic. Noi nu vrem schimbare, nu vrem să dăm Guvernul jos, nu vrem să dăm ministrul jos, interesul nostru este doar să le atragem atenția că ar trebui să ne ia și pe noi puțin în seamă, pentru că pur și simplu nu se mai poate”, a precizat un protestatar.

Vreau să le mulțumesc, au protestat foarte eleganți, au protestat foarte frumos. Au înțeles oamenii că trebuie să respecte niște reguli de circulație și chiar mare respect. Sunt comandantul poliției și toată stima pentru ei”, a spus unul dintre polițiști.

Protest fermieri și transportatori din județul Călărași

Protest fermieri și transportatori din județul Călărași

„NU NE BAGĂ NIMENI ÎN SEAMĂ”

Totodată, protestatarii din Călărași au anunțat că au în plan să se alăture colegilor din țară în demersul de a intra în București. Singura soluție pe care o văd protestatarii pentru rezolvarea acestei probleme este scăderea prețurilor, astfel încât afacerile lor să devină sustenabile.

Soluția ar fi să taie majorările pe care le-au făcut de la 1 ianuarie. Motorina e scumpă, tot. La ei s-au scumpit toate, noi vindem cu cinci lei”, a menționat un fermier.

Ies pe post și spun că ni s-au mărit subvențiile. Nu s-au mărit. Băncile vin și ne iau utilajele din curte, că nu avem cu ce să le plătim. Uitați-vă pe OLX să vedeți câte utilaje sunt de vânzare, pentru că nu ne mai putem plăti salarii. E normal să ne vindem pământul și utilajele? Ne-am chinuit atâta timp să le luăm, avem leasing-uri, avem credit, nu ne bagă nimeni în seamă, nimeni nu știe”, a mai spus un protestatar.

În tot acest timp, alți fermieri din țară sunt blocați la Chiajna și Afumați și încearcă să ajungă în Piața Victoriei.

 

 

 

Continue Reading
La Top