URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

FEMEILE DIN OLTENIȚA VOR BENEFICIA DE TESTARE GRATUITĂ PENTRU DEPISTAREA CANCERULUI DE COL UTERIN

Primăria Municipiului Oltenița a ȋncheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) pentru implementarea unui proiect ȋn cadrul căruia femeile din localitate pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV.

Testarea este parte a unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. Acesta se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, ȋn care sunt vizate peste 170.001 de femei din cele 7 judeţe ale regiunii Sud-Muntenia, până la sfârșitul lunii noiembrie 2023.

„Sănătatea locuitorilor Municipiului Oltenița reprezintă un punct foarte important pe agenda noastră. De aceea, suntem oricând deschiși pentru colaborări cu instituții de prestigiu la nivel național, precum Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu și ONGurile partenere ale proiectului SCCUT, proiect dedicat in mod special femeilor din comunitatea noastră, dar cu implicații asupra tuturor cetățenilor. Știm cu toții că o femeie sănătoasă este o femeie care își păstrează familia fericită!”, a declarat domnul 𝐌𝐢𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮 𝐂𝐨𝐬𝐭𝐢𝐧𝐞𝐥, 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫 𝐚𝐥 𝐌𝐮𝐧𝐢𝐜𝐢𝐩𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐭̦𝐚.

„Deşi prevenţia este esenţială ȋn cazul cancerului de col uterin, doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau. Din păcate, statisticile ne arata o incidență foarte mare a acestui tip de cancer, care ne plasează pe locul trei în UE. Prin proiectul SCCUT şi semnarea acestui protocol de colaborare, facem un pas important către informarea femeilor cu privire la importanţa controlului medical şi a depistării precoce a afecțiunilor ginecologice.”, a declarat 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐞𝐥𝐚 𝐆𝐞𝐨𝐚𝐧𝐚̆, 𝐏𝐫𝐞𝐬̧𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐅𝐮𝐧𝐝𝐚𝐭̧𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐞𝐧𝐚𝐬̧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚.

Ca urmare a protocolului semnat ȋntre partenerii proiectului şi Primăria Municipiului Oltenița, femeile din localitate, incluzându-le pe cele din grupuri vulnerabile, vor beneficia de screening gratuit (Test Babeș Papanicolau – 24-29 ani si HPV 30-64 ani) cu scopul depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, prin Unitatea Mobila de Screening, atunci când se va planifica vizita acesteia in localitate dar si ȋn centrele județene de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului.

Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program se pot adresa Direcției de Asistență Socială din Oltenița, bd.Republicii,nr.39, bl.R,sc.C, parter.

Continue Reading
La Top