URMĂREȘTE-NE

ADMINISTRAȚIE

FĂRĂ SUBVENȚII APIA PENTRU FERMIERI

APIA anunță că ar putea ajunge în situația de a nu mai putea îndeplini cerințele prevăzute de regulamentele europene privind acreditarea.

Motivul îl constituie măsurile de reducere a cheltuielilor propuse de Guvern, spun reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor APIA.

Comisia Europeană ar putea activa clauza de salvgardare, care va duce la returnarea fondurilor europene acordate României, au spus sindicaliștii.

Derularea calendarului de activități privind acordarea sprijinului financiar fermierilor ar putea fi afectată, din punct de vedere administrativ, de reorganizarea propusă de Guvern. În 2023 s-au depus 759.976 cereri unice de plată pentru o suprafaţă de peste 9,98 milioane de hectare, care trebuie gestionate pentru a demara plata avansului începând cu data de 16 octombrie 2023 şi plata regulară, începând cu data de 1 decembrie 2023.

„În vederea asigurării respectării calendarului de plăţi, personalul APIA este obligat la efectuarea de ore suplimentare, inclusiv în zilele nelucrătoare, iar prin preluarea atribuţiilor funcţiilor publice desfiinţate se va ajunge inevitabil la un blocaj instituţional.

Astfel, APIA aflându-se în deficit de personal, măsura desfiinţării posturilor vacante aduce perturbări grave asupra activităţii instituţiei, ducând la imposibilitatea respectării termenelor prevăzute de către Comisia Europeană în ceea ce priveşte atât primirea cererilor de plată cât şi efectuarea la timp a plăţilor către fermieri, atrăgând totodată posibile sancţiuni din partea Comisiei Europene care se pot răsfrânge asupra bugetului de stat”, transmite FNS APIA.

Continue Reading
La Top