URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

EXPOZIȚII, ISTORIE ȘI CULTURĂ – NOAPTEA MUZEELOR LA CĂLĂRAȘI

Muzeele din Călărași au organizat sâmbătă, 13 mai 2023, Noaptea Muzeelor. Evenimentul cultural a fost unul inedit, prin multitudinea de activităţi care s-au derulat.

Călărăşenii de toate vârstele au fost aşteptaţi, începând cu ora 18:00, să se bucure de diverse expoziţii, dar şi de conferinţe cu diverse tematici culturale.

Programul dedicat acestei acţiuni a început la ora 19:00 la Muzeul Municipal care a găzduit expoziţia „Corneliu Ratcu. Atelier de pictor”.

Tot de la ora 19:00, la Centrul Cultural Poşta Veche, a avut loc deschiderea expoziţiei „Basme 2.0. Poveştile copilăriei reinterpretate”-de Nicoleta Ifrim, începând cu ora 19:30, sculptorul călărăşean Alexandru Paraschiv a susținut o conferinţă, în cadrul Muzeului Municipal, cu tema „Statuie, monument, sculptură. Creaţia şi locul lor în societatea de azi”, de la ora 20:30, tot la muzeu, prof. dr. Constantin Tudor a susținut conferinţa intitulată „Călarasi 190″

În același context la Muzeul Dunării de Jos călărășenii au participat la cea de-a XIX – a ediţie a Programului European ”Noaptea Muzeelor”. Ediția din acest an a început de la ora 18.00.

La Sediul Muzeului Dunării de Jos au fost expuse -Expoziția ”RomânIA îmbracă IA” care prezintă obiecte lucrate cu măiestrie, distingandu-se prin rafinamentul pe care îl conferă pânza alba de bumbac, de in sau de borangic din care au fost confecționate, dar și datorită tehnicilor de coasere și de ornamentare transmise de la o generație la alta.

-Expoziția ”Nicolae Iorga-150 de ani de la naștere”, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, care cuprinde o mare parte din inestimabila Colecție „Iorga-Pippidi”, alături de piese vestimentare, obiecte personale, mobilier, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și Institutului „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În premieră este expusă, la Călărași, o scrisoare a reginei Maria adresată lui Nicolae Iorga la 14 iunie 1915.

-Expoziția ”O istorie a fotografiei”, realizată în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor București, în care sunt expuse 400 de aparate și accesorii foto, aparate de proiecție, aparate stereoscopice din perioada 1900-2000, dar și peste 1000 de imagini fotografice grupate tematic, ce surprind viața cotidiană intre anii 1860-1970, cărți și reviste de specialitate. O parte din această expoziție are la bază colecția fotografului amator, Dumitru Gheorghe (1934- 2018), colecționar de tehnică foto începând cu anii 1950.-Expoziția “Drumul spre unire. 1914 – 1918”, dedicată eroilor știuți și neștiuți ai acestor locuri care cu demnitate, onoare și curaj și-au pus viața în slujba României Mari.

Secția Etnografie și Artă populară-Expoziția permanentă ”Meşteşuguri tradiţionale la apus”

Secția Arheologie-Expoziţia permanentă ”Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos”

-Atelier de modelaj în lut-Aplicația „Moştenirea Civilizaţiei Gumelnița privită dintr-o perspectivă 3D și 2D”

– primul demers cu componente dedicate de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR)#noapteamuzeelor

Continue Reading
La Top