URMĂREȘTE-NE

BREAKING NEWS

OBIECTE DE ARTĂ REALIZATE DIN DEȘEURI MILITARE, LA MUZEUL DUNĂRII DE JOS CĂLĂRAȘI

Muzeul Dunării de Jos Călărași vă invită, în data de 28 octombrie 2021, la sediul din strada Progresului, nr. 4, să vizitați expoziția „TRENCH ART- Arta tranșeelor”.

Expoziția, parte a proiectului Colecții și colecționari, ediția a VII-a, este realizată în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București. Colecția ce aparține ing. Cristian Dumitru, promotorul acestui fenomen în țara noastră, prezintă povestea cartușelor, grenadelor, proiectilelor, obuzelor realizate pe front, în spitale de campanie sau prizonierat de soldații români sau de alte naționalități.

Trench-artul este o ramură artistică apărută în timpul războaielor napoleniene, fiind utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în timpul Primului Război Mondial, în perioada interbelică dar și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Fenomenul continuă și în zilele noastre, conflictele armate din ultimii 50 de ani lăsând în urmă numeroase suveniruri militare.

În cadrul expoziției vor fi prezentate peste 200 de obiecte de artă realizate din deșeuri militare reprezentând vaze, scrumiere, măsuțe, râșnițe, clopoței, căni, sfeșnice, rame foto, veioze, diverse obiecte din tuburi de proiectil, confecționate de soldați, dar și de prizonierii de război. Ornamentele de pe aceste piese inedite cuprind motive florale, zoomorfe, imagini de pe câmpul de luptă, tancuri, aeroplane, inscripții ale unităților militare.

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada octombrie 2021-ianuarie 2022.

Continue Reading
La Top