URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

EXCLUSIV! REPREZENTANȚII AZILULUI DIN SOHATU, PRIMELE DECLARAȚII

Într-un interviu acordat în exclusivitate jurnaliștilor CANAL SUD, Valentina, femeia care a înființat centrul rezidențial din Sohatu, județul Călărași, a făcut primele declarații în contextul închiderii azilului pe care autoritățile au decis să-i suspende activitatea în urma controlului efectuat.

Situația a ieșit la iveală în urma scandalului azilelor groazei din Ilfov, lucru care a generat o amplă anchetă în întreaga țară pentru verificarea tuturor centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice sau minorilor.

“Căminul nu era clandestin, aveam autorizație de funcționare de la DSP. În momentul în care am luat autorizația de la DSP, am întrebat. Eu sunt de profesie psiholog. Deci, nu am angajat oameni să-mi facă hârtiile, să-mi deschidă căminul, eu singură m-am ocupat de absolut tot. În momentul în care am luat autorizație de la DSP, am întrebat dacă mai sunt pași de urmat și au spus nu. Asta se întâmpla acum trei ani.” – precizează Valentina.

Valentina a explicat că a creat centrul în 2020, după ce mama sa a fost beneficiara unui astfel de centru din Capitală timp de mai mulți ani despre care, spune ea, condițiile erau unele greu de suportat.

“Nu eram angajator sau un fel de firmă, mă comportam ca o familie. Adică, ideea a pornit de la mama, care a fost în cămine în București vreo 5 ani și nu vreau să vă spun condițiile în care a fost ținută. Era la etajul 2, mama, fiind supraponderală, mama nu se putea mișca, să coboare, pentru că nu avea lift. Stătea lipită într-un pat, fără să poată face mișcare sau fizioterapie.” – a mai explicat aceasta.

Valentina și-a luat mama din acel centru și s-a hotărât să deschisă singură o casă de vacanță, spune ea, pentru astfel de persoane. Cu intenția de a oferi un adăpost și îngrijire persoanelor vârstnice vulnerabile, Valentina a investit eforturi considerabile în dezvoltarea azilului.

Cu toate acestea, femeia a susținut că centrul a fost supus la mai multe controale din partea autorităților, fără ca acestea să sesizeze vreo problemă. Din cauza unei legislații stufoase și dificil de înțeles, Valentina nu a reușit să obțină toate documentele necesare pentru a funcționa legal.

  • Cătălin Cojocaru, reporter Canal SUD: Ce neconformitate ați avut?
  • Valentina: “Nu am avut licența. Licența de care nici nu știam că am nevoie. În momentul în care au venit, cu toate că am mai avut un control în martie, nimeni nu mi-a spus nimic de licență. Pur și simplu. Adică, ca toate firmele, ca toate SRL-urile, știam că îmi trebuie autorizație de funcționare. Despre licență nu mi-a spus nimeni că am nevoie și nici eu nu am știut.”

În luna februarie sau martie, centrul rezidențial a fost supus unui control, de această dată din partea Comisariatului Județean al Protecției Consumatorului Călărași, care nu a descoperit nicio abatere. Mai mult, reprezentanții Direcției pentru Sănătate Publică ar fi informat-o că poate continua activitatea fără probleme.

Valentina s-a declarat mâhnită de situația în care a fost implicată și a anunțat că nu intenționează să redeschidă centrul rezidențial în care se aflau 7 beneficiare, toate femei.

“Oricum, eu acolo am închis. Nu am de gând să mai deschid. Ideea a fost să deschid pentru mama, care a decedat anul trecut în iulie. Drept să vă spun, fiind o familie, după ce a decedat mama, am vrut să închid, dar pur și simplu m-am gândit la doamnele care deveniseră un fel de familie pentru mine. M-am gândit unde să le trimit, ce să le spun.” a mai arătat aceasta.

“În momentul în care s-a făcut controlul, eu nici nu eram în țară. Am venit a doua zi după control și am mers acolo. Statul nostru nu ne prea oferă posibilitatea la informații corecte. Eu când am deschis am mers în foarte multe locuri să aflu pașii. Toți mă trimiteau la lege.” – explică Valentina, fondatoarea centrului rezidențial din Sohatu, Călărași.

Întrebată despre prezența unui medic sau a unui cadru medical în caz de nevoie, Valentina a declarat că a apelat întotdeauna la personal medical din localitate, care a venit la solicitarea beneficiarelor.

  • Cătălin Cojocaru, reporter Canal SUD: Aveați asistent medical în acest centru?
  • Valentina: Aveam asistent medical care era în capătul străzii și venea de fiecare dată când era nevoie.

Cu privire la plata serviciilor, Valentina a menționat că nu impunea o sumă anume beneficiarilor, dar aceștia plăteau lunar sume cuprinse între 2.500 și 2.900 de lei, conform posibilităților fiecăruia.

  • Cătălin Cojocaru, reporter Canal SUD: Dvs. le luați pensiile beneficiarilor?
  • Valentina: Nu! Nimic de genul! Aparținătorii veneau și plăteau taxa lunară și atât.
  • Cătălin Cojocaru, reporter Canal SUD: Cât înseamna taxa lunară?
  • Valentina: La început a fost 2.500, 2.700, 2.900. Acum, în urmă cu o lună de zile am mărit cu 300 de lei pentru fiecare. De comun acord cu aparținătorii, am mărit suma printr-un act adițional.

În urma controalelor, poliția a deschis o anchetă penală pentru exercitarea unei profesii fără drept, însă Valentina a afirmat că nu are informații despre acest aspect.

  • Cătălin Cojocaru, reporter Canal SUD: Există și un dosar penal deschis în acest caz pentru infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii. Ce s-a întâmplat aici?
  • Valentina: Nu știu să vă spun nimic. Nici nu am mai fost la Poliția Economică, doar unde le-am dus hârtiile pe care mi le-au cerut, în rest habar n-am ce dosar penal au ei.

Valentina a subliniat că intențiile sale au fost întotdeauna să ofere ajutor și îngrijire persoanelor vulnerabile, însă s-a confruntat cu bariere legislative și administrative, care, în cele din urmă, au dus la închiderea centrului rezidențial.

Continue Reading
La Top