URMĂREȘTE-NE

EDUCAȚIE

EVALUARE STANDARDIZATĂ 2022 ÎNCEPE PRIMA EVALUARE PRIVATĂ, ÎN MASĂ, A ELEVILOR DIN ȘCOLILE DE STAT

Începând de astăzi, elevii care doresc să fie testați din 329 de școli alese de Ministerul Educației vor susține câte 2 teste standardizate în zile diferite, la Limba română și la Matematică. Există și opțiunea Istorie pentru cei de la uman, în cazul liceenilor. La finalul testului va fi generat un raport care va ajunge la profesori, la elevi și la părinți, potrivit declarațiilor publice și protocolului de parteneriat semnat de Ministerul Educației și compania Brio Teste Educaționale SRL, obținut de Edupedu.ro. Trei teste demo și câte un raport pentru fiecare dintre aceste teste au fost oferite ca exemplu de platforma privată parteneră a Ministerului Educației.

Participarea la testare nu este obligatorie. Nu există sancțiuni pentru neparticiparea la testare, spunea ministrul Educației săptămâna trecută. Părinții au semnalat mai multe școli în care testarea a fost prezentată drept obligatorie, iar elevii puși să vină cu propriile dispozitive și să nu folosească decât propriul internet, nu al școlii.
Testele Brio nu sunt omologate pentru disciplina Matematică, de către Ministerul Educației, iar instituția a dat decizie de neomologare în cazul testelor Brio pentru disciplina Istorie. Potrivit legislației, dacă nu sunt omologate ca mijloace de testare/auxiliare didactice, instrumentele nu pot fi folosite în învățământul preuniversitar.
Testarea standardizată se va desfășura în timpul orelor de curs, în perioada 30 mai-8 iunie, pentru elevii de clasele primare și gimnaziu și 30 mai-10 iunie, pentru cei de liceu.
Potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, primii care vor da evaluarea în cadrul proiectului pilot sunt elevii claselor a III-a, a V-a și a VI-a, la matematică.

Cei din clasele primare vor avea la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva subiectele, iar cei de gimnaziu și liceu, 60 de minute.

Vor fi teste grilă cu 4 răspunsuri prestabilite și 1 răspuns corect, iar elevii vor bifa doar rezultatul.
Cum se interpretează scorul testului:

Testul oferit ca exemplu are mai mulți itemi din programa de clasa a VIII-a, deși acesta este pentru clasa a VII-a, după cum au semnalat mai mulți profesori pe adresa redacție@edupedu.ro. Autorii testelor menționează pe pagină că acesta este doar un model de test. Menționăm că testele Brio pentru Matematică nu sunt omologate sau avizate de Ministerul Educației, potrivit reprezentanților instituției.
Rezultatele sunt prezentate sub forma unui scor care poate varia între 0 (foarte slab) și 100 (foarte competent). Cu cât scorul este mai mare, cu atât el indică un nivel de cunoștințe și competențe mai ridicat.

Scorul este un „scor-centilă”: el arată cum se compară elevul testat cu toți ceilalți copii din România care parcurg aceeași clasă ca și el. De exemplu, pentru un elev care se află la centila 70 (a obținut scorul 70), înseamnă că 30% dintre elevii din România (de acea vârstă sau clasă) sunt mai buni decât el în timp ce 70% sunt mai slabi sau egali cu el. Totodată, un copil care are centila 90 (scorul 90) are în fața sa doar 10% din populația școlară comparabilă iar 90% dintre elevii de aceeași clasă sunt mai slabi decât el – acesta este un scor foarte bun – potrivit explicațiilor din document.

Amintim că ordinul de ministrul privind pilotarea evaluării standardizate a fost emis de ministrul Cîmpeanu, în aceeași zi în care a declarat că vrea să facă acest lucru prin parteneriat public cu o firmă (n. red în cadrul lansării unui raport pe literație al platformei Brio) și publicat a doua zi în Monitorul Oficial.
Părinți și elevi au criticat rapiditatea cu care ministerul a decis testarea standardizată cu mai puțin de o lună până la finalul anului școlar.
Elevii nu au primit nici un model de test pentru a se familiariza cu cerințele, deși chiar și la testările PISA elevii primesc modele înainte de examen pentru a înțelege cerințele.
Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, a justificat de ce elevii nu vor primi niciun model de test standardizat: “Atunci când mergi la un supermarket și faci cumpărături și trebuie să te încadrezi într-un buget nu faci teste de antrenament, îți folosești o competență pe care ai dobândit-o și ți-ai dezvoltat-o pe parcursul învățământului.”

Sursa: Edupedu.ro

Continue Reading
La Top