Tribunalul București a decis declanșarea procedurii de faliment la Euroins, în urma cererii formulate de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF). În urma sentinței, polițele RCA emise de Euroins mai sunt valabile până la 8 septembrie.
Tribunalul București a admis, vineri, 9 iunie, cererea ASF privind trecerea Euroins în faliment, potrivit comunicării de pe portalul instanțelor de judecată. Decizia este executorie și poate fi contestată în termen de 10 zile.
,,Admite cererea formulată de către Autoritatea De Supraveghere Financiară, şi în temeiul art. 250 raportat la art.262 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei EUROINS ROMANIA ASIGURARE-REASIGURARE SA”, se arată în decizia comunicată de instanță.
Tribunalul București a dispus „dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele”.
Magistrații au fixat și o serie de termeni limită:
-termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei – 24.07.2023;
-termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență – 04.08.2023;
-termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 28.08.2023;
-data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 10.08.2023.
Instanța a admis sesizarea Curții Constituționale privind unele prevederi legislative formulată de avocații Euroins, dar nu a fost de acord cu suspendarea procesului până la pronunțarea deciziei CCR.
Numărul potențialilor creditori ai asigurătorului este mult mai mare. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a comunicat la finalul lunii mai că a recepționat 61.004 dosare neachitate de către Euroins, precum și un număr total de 3.950.240 de polițe de asigurare, dintre care 2.782.279 RCA și 1.167.961, non-RCA.
Din momentul pronunțării falimentului, polițele de asigurare emise de Euroins vor mai fi valabile timp de 90 de zile.
Libertatea a scris că grupul bulgar Eurohold a răscumpărat datoriile către unii dintre cei 51 de creditori care au cerut falimentul în instanță. Avocații consultați de ziar spun că Eurohold încearcă astfel să influențeze numirea lichidatorului judiciar care va gestiona intrarea în faliment. ASF a propus, la rândul său, o listă de șase practicieni.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis la 17 martie retragerea licenței de funcționare după ce a descoperit că lipsesc 2,19 miliarde de lei pentru asigurarea capitalului de solvabilitate.
Sursa: libertatea.ro