Este Paștele Blajinilor sau Paștele celor Morți. Toate cimitirele creștin-ortodoxe se umplu de oameni care vor să își pomenească rudele trecute în neființă.
Ca și în alți ani, credincioșii care nu pot ajunge astăzi la morminte, au dat de pomană încă de ieri. Tradiția spune că de Paștele Blajinilor, gospodinele gătesc cozonaci, vopsesc ouă roșii și curăță locurile de veci.
“Este o sărbătoare care are o proveniență Slavă și provine de la cuvântul blajin, care înseamnă blând.
Este vorba de Învierea celor adormiți în sensul că ne rugăm ca cei adormiți să fie rânduiți în împărăția lui Dumnezeu, să fie rânduiți în viața veșnică și să aibă parte de Învierea lui Hristos.
Tradiția este să se facă Sfânta Liturghie și slujba parastasului în biserică ca apoi să se meargă la morminte unde se dă Ectenie, adică se face o rugăciune de dezlegare specială unde se cântă și imnul Hristos a Înviat.
Timp de 40 de zile se va cânta acest imn la toate slujbele și ne vom saluta cu acest salut “Hristos a Înviat” – “Adevărat a Înviat”, de asemenea se face colivă pentru cei adormiți, dacă nu se poate face colivă măcar pâine însoțită de vin, lumânare și Tămâie însoțită de pomelnic în care sunt pomeniți toți bunii și străbunii toți cei adormiți și de asemenea se fac și așa numitele împărțeli adică pachețele cu hrană cu fructe care se împart credincioșilor care sunt prezenți în cimitir sau oamenilor mai necăjiți.
Noi pomenim această sărbătoare cu multă credință pomenind cu drag pe cei adormiți ai noștri”, a declarat pentru Canal Sud parintele Puișor Alin – Preot Paroh la Catedrala Ortodoxă Sf. Nicolae Călărași.