URMĂREȘTE-NE

EVENIMENTE

ESTE DOLIU LA ANM. A MURIT CELEBRUL METEOROLOG DUMITRU BALTĂ

Dumitru Baltă a văzut lumina zilei la data de 19 februarie 1947, în comuna Alexandru Odobescu, județul Călărași . El este absolvent al Facultății de Geologie și Geografie (Universitatea București), promoția 1977. Timp de un an, el a lucrat ca profesor, însă a renunțat la această profesie pentru un post la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie.

Unul dintre cei mai mari specialişti români în meteorologie a murit. Dumitru Baltă suferise un atac cerebral în urmă cu câteva zile. Acesta a fost găsit inconștient de o prietenă care a mers să-l viziteze acasă, fiind îngrijorată că nu mai primește niciun semn de la el. Ulterior, expertul a ajuns de urgență la Spitalul Militar, unde medicii au constatat că suferă de coronavirus. În cele din urmă, l-au transferat la Spitalul Colentina, cadrele medicale stabilind că a făcut și un AVC.

În tinerețe, Baltă a lucrat la stațiile meteo situate în vârf de munte. Cele mai dificile luni au fost pe Vârful Țarcu din Carpații Meridionali.

„La coborâre a trebuit să trecem printr-un nor, în structura unui nor, în care nu vedeam la doi metri și ne orientam după poteca de zăpadă care era mai bătătorită și mergeam talpă lângă talpă. Vă dați seama, să nu vezi la doi metri și să te orientezi după poteca veche, după cât de bătătorită este zăpada”, povestea Dumitru Baltă.

Sursa:impact.ro

Continue Reading
La Top