URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

EROARE DIN CODUL RUTIER, CORECTATĂ DUPĂ 20 DE ANI

Timp de 20 de ani, motociclistii au fost obligati sa aiba trusa medicala, extinctor si doua triunghiuri reflectorizante, conform Codului rutier. 

Eroarea a fost corectata!

Dupa ce au aparut in spatiul public declaratii despre abuzul unui politist din Cluj care dadea amenzi motociclistilor pentru ca nu aveau asupra lor trusa medicala, extinctor si doua triunghiuri reflectorizante, autoritatile au corectat Codul rutier. 

Desi a fost adoptat prin OUG 195/2002, adica are 20 de ani de cand este pus in aplicare, Codul rutier continea inca o eroare de care nimeni nu s-a preocupat. Conform textului initial din Codul rutier, motociclistii aveau obligatia sa aiba asupra lor trusa medicala, extinctor si doua triunghiuri reflectorizante, desi este cat se poate de logic ca nu exista suficient spatiu pentru a purta aceste obiecte.

Evident ca aceasta impunere a Codului rutier a fost ignorata de majoritatea politistilor. Exista insa si exceptii. 3 motociclisti din Cluj au fost amendati in luna mai pentru ca nu aveau extinctor si triunghiuri reflectorizante. Masura a fost considerate abuziva, chiar daca legal, ea este justificata. 

Articolul 8 din Codul Rutier spune ca: „Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa fie dotat cu trusa medicala de prim ajutor, doua triunghiuri reflectorizante si un stingator de incendiu, omologate”.

Prin initiativa USR si PNL, acest articol din Codul rutier va avea o exceptie – vor fi exceptati de la aceasta regula conducatorii de motociclete si mopede, motivatia fiind lipsa de spatiu pentru purtarea trusei medicale, a extinctorului si a triunghiurilor reflectorizante.

Explicatia autoritatilor pentru aceasta scapare in textul Codului rutier, care nu a fost remediata timp de 20 de ani este faptul ca erorile apar inevitabil, fara a fi facute intentionat. De cele mai multe ori ele ajung in atentia autoritatilor ca urmare a unei situatii mai deosebite asa cum a fost cazul recent al echipajului de politie din Cluj care sanctiona motociclistii pe motiv ca nu au extinctor si triunghiuri reflectorizante.

sursa: dailydriven.ro

Continue Reading
La Top