Județul Călărași se confruntă, în această perioadă, cu epidemie de rujeolă și tuse convulsivă, anunță specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP). În ceea ce privește rujeola, de la începutul anului trecut și până acum, la nivel național au fost înregistrate peste 21.000 de cazuri și 21 de decese. Medicii spun că și în județul Călărași au fost confirmate foarte multe cazuri de rujeolă.
„În județul Călărași, da, avem epidemie de rujeolă. Avem foarte multe cazuri de rujeolă, avem copii pentru care părinții, în momentul debutului, consideră că este o boală ușoară și că o să treacă ușor peste rujeolă, refuză serviciile medicale, refuză internarea și ulterior ajung cu complicații. Nu am avut până în prezent niciun deces la nivelul județului, dar rujeola poate să evolueze sever”, a declarat Camelia Truică, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Călărași.
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că rujeola nu trebuie tratată cu superficialitate, în contextul în care copiii pot dezvolta complicații precum pneumonie, otite sau chiar reacții hepatice. De cealaltă parte, în județul Călărași au fost confirmate până în prezent peste 30 de cazuri de tuse convulsivă.
„Nu s-a mai înregistrat de foarte mult timp o epidemie de tuse convulsivă. Până la sfârșitul lunii iunie, în România erau 417 cazuri de tuse convulsivă și au fost și două decese, iar în Călărași avem, până în momentul de față, 37 de cazuri confirmate de tuse convulsivă. Asta deja înseamnă epidemie, pentru că nu am mai avut asemenea morbiditate de foarte mulți ani”, a mai precizat Camelia Truică.
Specialiștii din cadrul DSP Călărași susțin că o astfel de situație nu ar fi avut loc dacă părinții și-ar fi vaccinat copii.
„În ceea ce privește rujeola și tusea convulsivă, este trist că avem o epidemie de rujeolă și se conturează epidemie de tuse convulsivă, atâta timp cât de o jumătate de secol există vaccinuri care sunt asigurate în mod gratuit prin Programul Național de Vaccinare. Și, cu toate astea, declinul acoperirilor vaccinale, refuzul nejustificat al părinților de a își vaccina copiii au dus la acumularea de copii receptivi, copii care nu au imunitate pentru că nu au fost vaccinați și nici nu au prins epidemia anterioară”, a spus medicul.
Atât tusea convulsiva cât și rujeola nu afectează doar copii. Și adulții pot avea de suferit dacă nu au imunitate, care se dobândește doar prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Un aspect important transmis de medici este acela că și adulții pot beneficia acum de vaccin gratuit împotriva tusei convulsive. Mai exact, toate persoanele peste 24 de ani care nu au avut un vaccin administrat împotriva aceste afecțiuni pot beneficia de rețetă compensată 100%.
„Recomandarea mea pentru toată populația din județul Călărași este să își contacteze medicul de familie, să își afle care este statusul vaccinal și de dorit ca toți copiii sub 18 ani care nu au două doze de vaccin ROR să fie vaccinați cât mai repede și de dorit recuperarea tuturor copiilor la vaccinare împotriva tusei convulsive și vaccinarea adulților pentru care, repet, se asigură vaccinare cu rețetă compensată 100% din 10 în 10 ani”, a declarat Camelia Truică, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Călărași.
Medicii transmit, astfel, că prin respectarea recomandărilor și adoptarea unui comportament responsabil, persoanele nu se protejează doar pe ele, ci și pe cei din jur.