URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ENEL ȘI EDPR ATACĂ SUPRAIMPOZITAREA DIN ENERGIE LA CURTEA CONSTITUȚIONALĂ

Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea Curții Constituționale a României, cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică din Legea nr. 259/2021 și din OUG nr. 119/2022, potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Portughezii au avertizat anterior că intenționează să atace în justiție măsurile de supraimpozitare din România și Polonia.

EDPR România a acționat acum și practic, raliindu-se unui demers juridic inițiat de Enel. Enel Green Power a obținut în martie 2022 suspendarea executării unui Ordin ANAF din ianuarie anul trecut, privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare a energiei și prețul de 450 lei/MWh. Suspendarea a rămas definitivă ca urmare a deciziei în acest sens a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din octombrie.

Concomitent, cei de la Enel au deschis un proces în care au cerut anularea Ordinului ANAF ca nelegal, proces aflat și în prezent pe rol. În dosar, la reclamația italienilor s-a alăturat și EDPR România, în calitate de intervenient. Drept pârâți figurează, pe lângă Fisc, Guvernul, prin Secretariatul său General (SGG), precum și Ministerul Finanțelor Publice. La cel mai recent termen, cele două companii au depus la instanță solicitări de sesizare a Curții Constituționale cu excepții de neconstituționalitate privind prevederile din Legea nr. 259/2021, dar și din OUG nr. 119/2022, referitoare la supraimpozitare.

Sursa: profit.ro

Continue Reading
La Top