URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ELEVII DIN ROMÂNIA AU ÎNCEPUT ȘCOALA FĂRĂ CORN ȘI LAPTE: DOAR 2 DIN CELE 43 DE JUDEȚE AU FINALIZAT ACHIZIȚIILE

O întârziere în distribuirea cornului și a laptelui a lăsat elevii din România fără sprijinul lor nutrițional așteptat. Cu toate că anul școlar a început acum trei săptămâni, doar două din cele 43 de județe au finalizat procedurile de achiziție, potrivit datelor din Ministerul Agriculturii.

În cadrul Programului Școlar al Uniunii Europene, copiii români au dreptul să primească o varietate de alimente gratuite în decursul unei săptămâni școlare, inclusiv fructe, legume, lapte, produse lactate și produse de panificație. Cu toate acestea, obstacolele birocratice par să fi împiedicat inițierea în timp util a acestor programe esențiale.

În prezent, doar județul Prahova a început distribuția de lapte, produse lactate, fructe și produse de panificație, în timp ce județul Vâlcea a inițiat distribuția de fructe și produse de panificație. Între timp, cinci județe nu au început încă procedurile de achiziție, ceea ce a dus la distribuții limitate în școli.

Ministerul Agriculturii atribuie întârzierea complexității procedurilor de achiziții publice, care pot dura peste 200 de zile pentru a fi finalizate. Ministerul subliniază că autoritățile locale sunt responsabile de organizarea și desfășurarea procedurilor de achiziție pentru aceste contracte de nutriție școlară.

Deși Ministerul nu furnizează o perioadă de timp specifică pentru finalizarea procedurilor de achiziție și începerea distribuției, crede că “efecte concrete” ale Programului Școlar pot apărea într-un “scurt interval de timp.”

Această situație a condus la frustrare printre părinți, profesori și elevi care se bazează pe aceste programe nutriționale. Programul are ca scop furnizarea a 1.880.615 preșcolari și elevi din învățământul primar și secundar cu mese echilibrate, dar provocările birocratice împiedică în prezent implementarea acestuia.

Guvernul alocă aproximativ 10,2 lei pe săptămână pentru fiecare elev pentru a oferi aceste alimente, care includ fructe, legume, lapte, produse lactate și produse de panificație. Întârzierea în procedurile de achiziție subliniază necesitatea unei coordonări îmbunătățite și a acțiunilor în timp util pentru a se asigura că elevii primesc sprijinul nutrițional necesar, așa cum este prevăzut de Programul Școlar.

Continue Reading
La Top