URMĂREȘTE-NE

EDUCAȚIE

ELEVII DE CLASA A XII-A SUSȚIN TEZELE DE FINAL DE AN. AFLĂ CÂT CONTEAZĂ TEZA ÎNTR-O MEDIE FINALĂ

Săptămână de foc pentru elevii de clasele a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă, care termină anul acesta școlar pe 27 mai, potrivit calendarului oficial aprobat de Ministerul Educației. Astfel, în săptămâna 2-6 mai încep tezele. Majoritatea vor susține aceste lucrări scrise semestriale după vacanța de Paști, potrivit edupedu.ro.

Luni, 2 mai 2022 reîncep cursurile pentru toți elevii și copiii de grădiniță, iar pentru majoritatea acestea durează până vineri, 10 iunie 2022. Pentru elevii din clasele terminale, însă, clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă încheie cursurile la data de 27 mai 2022.

Teza este o evaluare sumativă efectuată la finalul fiecărui semestru, fiind relevantă prin raportare la conținutul programei școlare parcurse într-un semestru, scria într-un comunicat Ministerul Educației.

Conducerea unității de învățământ stabilește, prin decizie a consiliului de administrație, calendarul desfășurării tezelor până la sfârșitul fiecărui semestru al anului școlar 2021 – 2022, potrivit Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar aprobat prin Ordinul de ministru nr. 5.447/2020, cu modificările și completările ulterioare. Aceste teze se planifică, de regulă, în ante-penultima săptămână înaintea finalului de an școlar. Pentru clasa a XII-a finalul este 27 mai, așa că majoritatea tezelor vor fi susținute începând din săptămâna de după vacanța de Paște, potrivit informațiilor obținute de la școli.

Tot ROFUIP prevede că disciplinele la care se susțin lucrări scrise semestriale (teze), precum și perioadele pentru desfășurare a acestora se stabilesc de către direcția de specialitate din Ministerul Educației.

Cât contează teza într-o medie finală

ROFUIP prevede că „la disciplinele de studiu la care se susține lucrarea scrisă semestrială (teza), media semestrială se calculează astfel: „media semestrială = (3M + T)/4“, unde „M“ reprezintă media la evaluarea periodică, iar „T“ reprezintă nota obținută la lucrarea scrisă semestrială (teză). Nota astfel obținută se rotunjește la cel mai apropiat număr întreg. La o diferență de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului”.

La fel, clasa a VIII-a încheie cursurile la data de 3 iunie 2022, iar clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică și învățământul profesional încheie cursurile la data de 1 iulie 2022.

Elevii de clasa a VIII-a vor avea și ei cele două teze de la final de semestru, la Limba și literatura română și Matematică, programate tot în următoarele două săptămâni, cel mai probabil.

Pentru restul elevilor care dau teză și care termină cursurile pe 10 iunie, cel mai probabil susținerea lucrărilor începe din 16 mai.

Ce se întâmplă cu tezele de anul viitor

Acesta ar putea fi ultimul an în care se dau teze în mod obligatoriu. Ministrul Educației a declarat în urmă cu o lună că susține eliminarea obligativității tezelor, iar acest lucru urma să fie în analiză până la finalul lunii aprilie 2022, când urma, potrivit anunțului, să fie modificat ROFUIP.

„Renunțăm la obligativitatea unor teze care, din păcate, și-au dovedit, și o recunosc, inutilitatea. O recunosc eu, acela, care am susținut importanța lor, dar văzând rezultatele am înțeles că, din păcate, nu își mai ating scopul”, declara pe 30 martie Sorin Cîmpeanu.

„De ce am făcut această propunere de renunțare la teze? Am făcut-o, pentru că în anul școlar 2020-2021 am văzut că 53% din elevii României au luat note peste 8.50. (…) Primul semestru din acest an școlar ne-a arătat că nu este așa, pentru că după primul semestru notele peste 8.50, luând în calcul și tezele, procentul acestor note n-a mai fost 53%. A fost 60%, lucru care ne-a arătat că tezele, într-adevăr, am înțeles lucrul acesta, nu au relevanța scontată”, potrivit oficialului. 

Continue Reading
La Top