URMĂREȘTE-NE

ECONOMIE

ECONOMIA CIRCULARĂ: COMISIA EUROPEANĂ PROPUNE NOI DREPTURI ALE CONSUMATORILOR

Recent, Comisia Europeană a propus actualizarea normelor UE în materie de protecție a consumatorilor în scopul de a consolida rolul acestora în cadrul tranziției verzi.

Grație normelor actualizate, consumatorii vor putea face alegeri în cunoștință de cauză și respectuoase față de mediu atunci când își fac cumpărăturile. Ei vor avea dreptul să știe pentru cât timp este proiectat un produs să dureze și cum și dacă acesta poate fi reparat. În plus, normele vor consolida protecția consumatorilor împotriva mențiunilor nefiabile sau false legate de mediu, interzicând „dezinformarea ecologică” și practicile care induc în eroare consumatorii cu privire la durabilitatea unui produs.

Consumatorii vor avea dreptul să știe pentru cât timp este proiectat un produs să dureze și cum și dacă acesta poate fi reparat.

Concret:

Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la durabilitatea garantată a produselor. De exemplu, dacă producătorul unui bun de consum oferă o garanție comercială de durabilitate mai mare de doi ani, comerciantul trebuie să furnizeze această informație consumatorului.

În cazul dispozitivelor inteligente și al conținutului și serviciilor digitale, consumatorul trebuie, de asemenea, informat cu privire la actualizările de software furnizate de producător.

Comerciantul trebuie, de asemenea, să furnizeze informații relevante privind reparațiile, cum ar fi:

  • posibilitatea de reparare (atunci când este cazul)
  • disponibilitatea pieselor de schimb
  • disponibilitatea unui manual de reparații.

Aceste modificări urmăresc să asigure securitatea juridică pentru comercianți, dar și să faciliteze asigurarea respectării legii în cazurile de dezinformare ecologică și obsolescență prematură a produselor.

Mai mult, prin garantarea corectitudinii mențiunilor legate de mediu, consumatorii vor putea alege produse care sunt cu adevărat mai bune pentru mediu decât produsele concurente. Acest lucru va încuraja concurența pentru produse mai durabile din acest punct de vedere, reducând astfel impactul negativ asupra mediului.

Sursa foto: ecologic.rec.ro

Continue Reading
La Top