URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

DUMINICA FLORIILOR PENTRU CATOLICI. TRADIȚII ȘI OBICEIURI CARE SE RESPECTĂ ÎN ACEASTĂ ZI

Și anul acesta, catolicii și protestanții sărbătoresc Floriile cu o săptămână mai devreme decât ortodocșii. În anul 2022, Floriile pică pe data de 10 aprilie pentru catolici, iar pentru creștinii ortodocși, Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim va fi pe data de 17 aprilie. Peste un milion și jumătate de credincioși din România vor sărbători Paștele Catolic în următorul weekend.

După Duminica Floriilor, pentru creștinii catolici începe Săptămâna Mare, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, urmând ca pe 17 aprilie să sărbătorească Învierea Mântuitorului Iisus Hristos sau Paștele catolic.

Anul trecut, credincioşii catolici din toată lumea au sărbătorit Floriile cu reguli stricte. De la Vatican, Suveranul Pontif a transmis un gând pentru toţi cei afectaţi de pandemie. Doar câteva zeci de credincioşi au putut intra la slujba de Florii din interiorul Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti. Şi la fel de puţini au fost şi afară, în curte.

Duminica Floriilor deschide poarta de intrare în marea „Săptămână Sfântă”, în care credincioşii creştini retrăiesc drama pătimirii, a morţii şi învierii Domnului. Sunt zile de har ce revin an de an.

Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că Săptămâna Mare ce urmează este una a tristeții, pentru toate păcatele înfăptuite.

Paștele ortodox pică pe data de 24 aprilie, cu o săptămână mai târziu decât Paștele catolic.

În lume sunt 1,3 miliarde de catolici, cel mai mare grup religios.

În fiecare an, de Florii, catolicii au o serie de obiceiuri, tradiții pe care le respectă cu sfințenie. Mare parte dintre acestea sunt respectate și de creștinii ortodocși, chiar dacă sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim la o săptămână distanță față de catolici.

Duminica Floriilor 2022 pică la catolici pe data de 10 aprilie. De Florii 2022, există o tradiție conform căreia, mormintele celor trecuți la cele veșnice trebuie curățate, iar de cruci trebuie atârnate crenguțe de salcie.

Credincioșii catolici care merg la biserica de Florii și care au ținut postul Paștelui se pot spovedi și împărtăși, iar tradiția spune că cei care vor face acest lucru vor avea parte de noroc și belșug în restul anului.

Pentru că în Duminica Floriilor,  credincioșii catolici au dezlegare la pește, se spune că în această zi ar trebui consumate preparate din pește și că cei care vor ține cont de acest lucru se vor putea strecura printre probleme la fel de ușor cum se mișcă peștele în apă.

Un alt obicei legat de sărbătoarea Floriilor constă în prepararea unui număr de pâini egal cu cel al membrilor familiei. Aceste pâini se dau apoi de pomană și se spune că cei care vor face acest lucru vor fi feriți de rele.

În ziua de Florii se spune că este bine ca toți credincioșii catolici să meargă la biserică și să ducă ramuri de salcie care să fie sfințite de preot. Mai apoi, aceste ramuri sunt duse acasă și puse la icoane, pentru a-i proteja de rele pe credincioși. În trecut, credincioșii catolici obișnuiau ca de Florii să își lege crenguțe sfințite de salcie în jurul taliei, crezând că astfel vor fi feriți de rele întregul an și vor fi protejați de boli.

Chiar dacă se spune că de Florii credincioșii catolici nu ar trebui să se spele pe cap pentru a nu le apărea fire albe, o altă superstiție spune că fetele ar trebui să pună într-o apă câteva crenguțe de busuioc și să se clătească pe cap cu această apă în ajunul Floriilor. Se crede că cele care vor face acest lucru vor avea parte de noroc și dragoste și își vor putea întâlni alesul inimii.

Sursa foto: digi24.ro

Continue Reading
La Top