Noul context epidemiologic național impus de confirmarea în data de 19.07.2024 a Pestei Micilor Rumegătoare (PRM) în România, concluziile preliminare ale primelor anchete epidemiologice, impactul economic major al acestei boli, importanța epidemiologică a implementării unor măsuri radicale de la debutul bolii pe teritoriul național și suprapunerea situației descrise peste creșterea specific sezonieră a numărului de focare de Pestă Porcină Africană(PPA), importanța majoră a menținerii piețelor de export pentru ovine și caprine vii, precum și reducerea la minim a impactului negativ generat de această boală, atât în plan economic, cât și asupra aspectelor de mediu, impun o serie de măsuri aprobate de Centrul National de Combatere a Bolilor, implementate la nivelul judetului Călărași în Centrul Local de Combatere a Bolilor județean Călărași. Totuși, la acest moment, în județul Călărași nu evoluează Pesta Micilor Rumegătoare.
Printre măsurile adoptate se numără:
- interzicerea tuturor transporturilor de ovine sau caprine vii înspre și dinspre zonele de restricții;
- interzicerea pășunatului în zonele de restricții, iar acolo unde nu este posibil, interzicerea folosirii aceleiași pășuni de mai multe turme, astfel încât contactul dintre turme sa fie eliminat;
- depistarea, verificarea, descurajarea și, după caz, sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, în special de oi, capre și porci;
- obligativitatea autorităților publice locale – din zonele de restricții pentru PRM să asigure soluții de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale vii provenite din exploatațiile zootehnice de pe raza teritorial competentă;
- stabilirea de reguli suplimentare de mișcare și testare a animalelor vii din import/comerț intracomunitar sau destinate exportului/comerțului intracomunitar.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Pesta micilor rumegatoare este o boala infectocontagiaosa, care se manifesta cu febra, tulburari digestive si respiratorii, necroze, eroziuni si ulcere la nivelul cailor respiratorii. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.
DSVSA Călărași solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să respecte instrucțiunile transmise de DSVSA Calarasi si masurile de biosecuritate in ferme, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală și/sau moarte la ovine și caprine trebuie notificată în cel mai scurt timp medicului veterinar de libera practica din localitate și către Primarie.
DSVSA Călărași crescatorii de ovine și caprine în aplicarea măsurilor de biosecuritate, identificarea prin crotaliere a tuturor animalelor detinute, miscarea animalelor insotite de documente sanitare veterinare, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile de boală/moarte la animale şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre, in caz contrar nu vor fi acordate despagubiri. In cazul aparitiei bolii nu exista tratament, masura de eradicare va fi stamping – out (uciderea intregului efectiv în care s-a depistat boala) si interdictii de miscare pe raza zonelor de restricții.