Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., în calitate de Solicitant, a elaborat și depus, în data de 13 septembrie 2022, Cererea de Finanțare pentru proiectul “Elaborare Studiu de Fezabilitate și realizare documentație tehnică pentru Autorizația de Construire (P.A.C.) pentru obiectivul de investiții TransRegio Brăila-Slobozia-Drajna-A2 și Chiciu- Drajna” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, OS 2.2 Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere – sprijin pregătire proiecte de investiții, Operațiunea-Creșterea accesibilității zonelor cu o conectivitate redusă la infrastructura rutieră a TEN-T.
Vă reamintim că, în data de 9 februarie a.c., președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a semnat protocolul de colaborare pentru proiectul drumului TransRegio Galați-Brăila-Slobozia-Drajna-Chiciu-Autostrada A2. Astfel, județul Călărași, prin Consiliul Județean, este membru asociat în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru infrastructura de transport de interes strategic, în zona de Est și Sud, alături de județele: Galați, Brăila și Ialomița. Drumul TransRegio are o lungime estimată de 150 de kilometri.
Obiectivul general al proiectului este susținerea dezvoltării economice sustenabile plecând de la asigurarea unei infrastructuri corespunzătoare. În prezent, pe cea mai mare parte din rețea, drumurilor care deservesc coridoare Pan Europene de transport, inclusiv TENT CORE și Comprehensive, în soluția existentă, nu li se asigură capacități de circulație corespunzătoare și nici condiții optime de siguranță la nivelul desfășurării circulației rutiere.
Rezultatul așteptat va fi preluarea fluxurilor majore care tranzitează zona în scopul fluidizării traficului prin reducerea timpului de transport, diminuarea blocajelor rutiere, devierea traficului greu, reducerea accidentelor rutiere.
Obiectivul specific proiectului este elaborarea Studiului de Fezabilitate și a documentatiei tehnice pentru Autorizatia de construire.
Valoarea totală a proiectului este de 24.490.260,00 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 17.578.646,00 lei, 15% contribuția proprie – 3.102.114,00 lei, diferența până la valoarea totală a proiectului reprezentând cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.
Durata proiectului este de 14 luni.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.
Foto: www.economica.net