Credeți sau nu, un start-up australian face exact asta. Folosind o flotă de „octocoptere” foarte avansate, tehnologia AirSeed luptă împotriva defrișării combinând inteligența artificială cu păstăi de semințe special concepute, care pot fi aruncate în pământ de sus pe cer.
„Fiecare dintre dronele noastre poate planta peste 40.000 de păstăi de semințe pe zi și zboară autonom”, spune Andrew Walker, CEO și co-fondator al AirSeed Technologies.
„În comparație cu metodologiile tradiționale, este de 25 de ori mai rapid, dar și cu 80% mai ieftin.”
Plantarea a 100 de milioane de copaci până în 2024.
Înainte de decolare, fiecare buncăr de dronă este încărcat cu păstăi de semințe special selectate, compatibile cu habitatul.
Aceste păstăi sunt fabricate folosind biomasă reziduală, oferind o acoperire bogată în carbon care protejează semințele de păsări, insecte și rozătoare.
„Nișa se află într-adevăr în biotehnologia noastră, care este sistemul de sprijin pentru semințe odată ce sunt pe pământ”, spune Walker.
„Protejează sămânța de diferite tipuri de animale sălbatice, dar susține și sămânța odată ce germinează și ajută cu adevărat la furnizarea tuturor acelor nutrienți și surse minerale de care are nevoie, împreună cu niște probiotice pentru a stimula cu adevărat creșterea în stadiu incipient.”
Odată transportate în aer, dronele navighează pe trasee de zbor fixe, plantând după modele predefinite și înregistrând coordonatele fiecărei semințe.
Acest lucru permite AirSeed să evalueze starea de sănătate a copacilor lor pe măsură ce cresc.
„Suntem foarte atenți la faptul că trebuie să restabilim sănătatea solului, trebuie să restabilim comunitățile microbiene din sol și trebuie să restabilim furnizorii primari de habitat pentru animale”, continuă Walker, care crede că cerul este limita pentru tehnologia bazată pe drone.
Compania a plantat deja peste 50.000 de copaci și își propune să planteze un total de 100 de milioane până în anul 2024.
Cât de gravă este defrișarea în lume?
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu spune că pământul pierde 70.000 de kilometri pătrați de pădure în fiecare an – o zonă de aproximativ dimensiunea Portugaliei.
Se cere ca această cifră să se reducă la jumătate până în 2025 și să se pună capăt defrișărilor nete la nivel global până în 2030.
Dar, având în vedere că rata defrișărilor este puțin probabil să scadă în curând, măsuri inovatoare precum acestea sunt necesare acum mai mult ca niciodată pentru a atenua implicațiile drastice ale schimbărilor climatice.
AirSeed nu este singurul care dezvoltă sisteme de plantare bazate pe drone pentru a combate pierderea biodiversității.
Alte două start-up-uri – Dendra și Biocarbon Engineering – urmăresc, de asemenea, să ajute la combaterea defrișării cu ajutorul tehnologiei de aruncare a semințelor.
Sursa: Euronews