URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

DONAREA DE SÂNGE, UN ACT DE CARITATE. AFLĂ CARE SUNT BENEFICIILE DONĂRII DE SÂNGE

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă, în același timp, fiind o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este sănătos. Pe lângă analizele gratuite de care beneficiază donatorul, acestuia i se oferă un tichet electronic în valoare de 66,99 lei, precum și decontarea cheltuielilor de transport și o zi liberă. Cu toate acestea, sunt mulți români care încă nu au donat niciodată. Astăzi, o echipă Canal SUD s-a deplasat la Centrul de Transfuzii Sanguine din Călărași pentru a afla care sunt beneficiile donării, dar și ce pași ar trebui să urmeze un posibil donator.

,,Înainte de donare se completează un chestionar care cuprinde un set de întrebări pentru evaluarea stării de sănătate. Chestionarul ne oferă o imagine asupra stării de sănătate a donatorului, asupra antecedentele acestuia, asupra obiceiurile alimentare și sexuale, care pot clasa donatorul într-o grupă de risc pentru pacient. După completare, donatorul intră în cabinetul de triaj unde se fac câteva analizele: hemoglobina din sângele capilar, glicemia, tensiunea arterială, pulsul și greutatea. Apoi, cu tot aceștia parametrii  și cu chestionarul completat, este consultat de medic. Medicul verifică valorile la parametrii din triaj. Acesta poate pune întrebări lămuritoare privind răspunsurile date de donator în chestionar. În urma discuției cu medicul, este considerat apt și va merge în sala de recoltare sau inapt temporar sau definitiv. Dacă este considerat apt, acesta va junge în sala de recoltare, unde toate materialele folosite sunt de unică folosință. Toate materialele sunt sterile. Donarea de sânge propriu-zisă nu durează mai mult de 10 minute. După donare, acesta trebuie să rămână 5-10 min în sala de recoltare. Mai apoi, donatorul își primește drepturile. După 5-7 zile acesta poate reveni să își ridice rezultatul analizelor”, a declarat Raluca Cruceat, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Călărași.

Posibilul donator este consultat de medic pentru a stabili dacă este apt să doneze sânge. Aceste analize îi oferă donatorului o imagine asupra propriei stări de sănătate.

,,Bineînțeles că omul care vine și donează, este și consultat din punct de vedere medical. Acesta beneficiază de o tensiune, de o glicemie sau hemoglobină. Totodată, donatorul este consultat de un medic. Dacă sunt identificate probleme de sănătate,  îl trimitem la medicul specialist. După ce acesta se reface, el poate reveni la activitatea de donare. Deci, după cum puteți observa, dacă persoana în cauza n-ar fi venit să doneze și nu ar fi trecut prin filtrul nostru, aceasta poate nu descoperea  la timp ca are o problemă de sănătate. Acest consult este un atuu al donării de sânge, mai ales în România, unde oamenii nu se controlează periodic. La Centrul de Transfuzii Sanguine se fac și analize obligatorii după fiecare donare. Analizele obligatorii stabilite prin lege sunt: grupa sanguină, Rh-ul, HTLV-ul, antigenul hepatitei B, anticorpii hepatitei C, anticorpii pentru HIV, sifilisul și transaminazele hepatice. În urma donării, omul poate descoperi probleme de sănătate și, în cazul în care contraindicația este una temporară, acesta poate reveni. Dacă este o afecțiune gravă, sângele este rubutat și donatorul este exclus”, a conchis Raluca Cruceat, director al Centrului de Transfuzii Sanguine Călărași.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top