URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

DESCOPERIRI ARHEOLOGICE LA CĂSCIOARELE, JUDEȚUL CĂLĂRAȘI: VESTIGII VECHI IEȘITE LA LUMINĂ

O nouă descoperire arheologică din istoria sudului României la situl arheologic „D-aia Parte” din localitatea Căscioarele, unde, în urmă cu o săptămână, a fost demarată o nouă campanie de cercetări. Aflat pe malul estic al lacului Cătălui, situl este unul dintre cele mai bogate și complexe din zona Dunării de Jos, cu o continuitate impresionantă a locuirii, din mileniul al V-lea î.Hr. până în epoca getică și chiar în timpurile moderne.

De-a lungul anilor, arheologii au scos la iveală aici fortificații masive, sanctuare getice și vestigii preistorice datând din neolitic și eneolitic, conturând o imagine complexă a vieții comunităților care au trăit pe aceste meleaguri acum mii de ani.

În campania actuală, echipa Muzeului Dunării de Jos, condusă de specialiștii Anișoara Topârceanu și Valentin Parnic, colaborează îndeaproape cu colegii de la Muzeul Județean Ialomița, reprezentați de Ioan Cernău. Scopul principal al cercetării este aprofundarea înțelegerii a două construcții monumentale, considerate „surori”, datate cu aproximativ 6.500 de ani în urmă. Aceste structuri misterioase ar putea oferi informații esențiale despre organizarea socială, credințele și viața cotidiană a comunităților eneolitice.

Proiectul beneficiază de sprijinul total și necondiționat al Consiliului Județean Călărași și al Primăriei Căscioarele, contribuind esențial la valorificarea și protejarea patrimoniului arheologic local.

Rezultatele cercetărilor din acest an se anunță promițătoare și pot schimba modul în care interpretăm preistoria acestei regiuni. Astfel, Căscioarele rămâne un punct de referință pentru cercetarea arheologică din România și Europa de Sud-Est.

Continue Reading
La Top