URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

DEPRESIA, BOALA SECOLULUI. PSIHIATRU: “O DEPRESIE NETRATATĂ POATE AJUNGE LA SUICID”

Depresia, supranumită și boala secolului, este o tulburare de dispoziție, care afectează modul de gândire, afectivitatea și percepția de sine a omului. De altfel, ea afectează toate domeniile de funcționare ale persoanelor care se confruntă cu această boală, după cum susține medicul specialist psihiatru, din cadrul Spitalului de Psihiatrie Săpunari, Georgiana Nață.

Cauzele concrete ale apariției depresiei nu sunt cunoscute.

“Ca și cauze ale depresiei, din păcate nu putem găsi un vinovat. Există multiple teorii, dar cercetătorii încă nu au ajuns la o cauză concretă de apariție a depresiei. Există un dezechilibru al neurotransmițătorilor. Neurotransmițătorii sunt substanțele produse la nivelul creierului, dar depresia este un cumul de factori, este atât un model dat de dificultățile de adaptare ale mediului, ale societății, de mecanismele psihologice de adaptare, cât și de acest dezechilibru”, spune dr. Nață. 

Depresia apare din cauza stilului de viață și din cauza modalității noastre de a ne pune la adăpost de aceste dezechilibre de orice natură: “Suntem mult mai focusați pe locul de muncă și nu mai reușim să acordăm timp pentru noi înșine, pentru pasiunile noastre, pentru familie, pentru tot ce reușește să ne liniștească, să ne ofere o stare de bine, că este un hobby, că este statul cu familia, cu prietenii. Trebuie să încercăm să acordăm o mult mai mare importanță și timp pentru noi înșine”.

Cum se instalează depresia

Depresia se instalează în urma unui eveniment stresor. Totodată, aceasta poate apărea și fără un eveniment declanșator.

“Depresia se instalează ca răspuns la un stimul din viața acelei persoane, că este un eveniment stresor, că este o pierdere a unei persoane dragi, o despărțire, pierderea locului de muncă sau pur și simplu fără un eveniment declanșator. Există și astfel de episoade”, mai precizează sursa citată.

Sunt afectate persoane cu vârste din ce în ce mai mici de depresie

Vârsta de debut a persoanelor diagnosticate cu depresie este, în ultima perioadă, din ce în ce mai scăzută. Această boală apare și la adolescenți, și la copii: “Înainte, să spunem, media vârstei persoanei diagnosticate cu depresie era în jur de 40-50 de ani. Acum vârsta de debut începe să fie din ce în ce mai scăzută, de la adultul tânăr, la adolescent, chiar și la copii”.

Depresia nu se moștenește

Depresia nu este contagioasă, însă există anumite comportamente pe care le vedem în familie și astfel devenim mult mai vulnerabili și predispuși la anumite episoade de depresie în cursul vieții.

Principalele manifestări ale depresiei

Simptomele depresiei sunt: tristețea fără motiv, lipsa motivației, scăderea puterii de concentrare, tulburările de apetit, tulburările de somn, instabilitate emoțională, stări de plâns.

“Depresia ne afectează viața pe toate planurile. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim atenți atât la noi înșine, cât și la persoanele din jur, pentru că o persoană, la un moment dat, nu poate recunoaște aceste simptome. Fiecare pacient este unic și depresia se manifestă diferit, de la caz la caz”, a adăugat interlocutoarea. 

Cum ne dăm seama dacă avem depresie

Dr. Georgiana Nață ne-a precizat cum ne putem da seama dacă suferim de depresie: “Dacă noi nu o să fim în stare să recunoaștem aceste simptome, dar totuși vedem că nu mai suntem la fel de funcționali, nu reușim sau, pur și simplu, prietenii, familia ne spun că au sesizat ceva schimbat la noi, că nu mai suntem noi bine din punctul lor de vedere, indiferent ce înseamnă acest bine, ar trebui să ne pună un semn de întrebare și să încercăm să schimbăm ceva sau să cerem ajutorul de specialitate, o evaluare, că este într-un spital de psihiatrie sau este într-un cabinet de specialitate al unui psihiatru sau al unui psiholog, trebuie să cerem ajutorul”.

În ce constă evaluarea psihiatrică

Evaluarea psihiatrică se face de către un medic de specialitate: “Este un interviu psihiatric, făcut de către un medic de specialitate, în aplicarea anumitor scale, dacă este cazul. Preponderența acestor scale se aplică de către psiholog, cu care noi colaborăm îndeaproape și ne consultăm pentru o mai bună evoluție a pacientului”.

Diferența dintre depresie și anxietate

Anxietatea coexistă cu depresia: “În cazul depresiei, după cum am spus, avem aceste simptome care ne orientează către acest diagnostic, iar anxietatea este o teamă patologică și are alte manifestări: de la transpirație, tremurături, dar și tulburări de somn (n.r. tulburările de somn sunt prezente și în cazul depresiei). Anxietatea, din păcate, în foarte multe cazuri, coexistă cu depresia. Dar sunt boli diferite. Anxietatea poate coexista și în alte boli somatice sau alte boli psihiatrice”.

Depresia, asemănată cu nebunia

De multe ori, oamenii aseamănă depresia cu nebunia. “Depresia este o boală ca oricare alta. Dacă ai o problemă oftalmologică sau o problemă cardiologică, te duci la oftalmolog, respectiv la cardiolog. Așa se întâmplă și cu depresia, trebuie să te adresezi unui medic specialist, ca să tratezi această boală”, explică dr. Georgiana Nață. 

“Din păcate, această stigmă este des întâlnită și este aplicată această etichetă a psihiatriei: ‘să nu te duci la psihiatrie, pentru că ești nebun, o să îți spună lumea sau o să creadă cei din jurul tău că ești nebun’. Depresia este o boală ca oricare alta. Dacă ai o problemă oftalmologică sau o problemă cardiologică, te duci la oftalmolog, respectiv la cardiolog. Așa se întâmplă și cu depresia. Trebuie să te adresezi unui medic specialist, ca să tratezi această boală. Acest dezechilibru biochimic de la nivelul creierului sau indiferent ce a dus la această afecțiune se tratează în spital, cu ajutor de specialitate, dacă este cazul. Nu toate formele de depresie se tratează în spital. Există diferite forme de depresie, anumite episoade, episodul ușor, de exemplu, care se tratează, dacă necesită tratament, și acasă, cu anumite forme de psihoterapie, psihoeducație, episodul moderat spre sever primește ajutor de specialitate, dacă este cazul, în spital. O depresie netratată poate ajunge la suicid, iar asta este una dintre greutățile psihiatriei. Există anumiți factori de risc care pot duce la astfel de situații, spre exemplu, sexul feminin, persoanele tinere, istoricul anterior, episoade depresive, neaderența la tratamentul psihiatric aplicat pot duce la astfel de situații catastrofale”, a punctat sursa citată. 

Cum procedăm când avem în jurul nostru oameni care manifestă simptome de depresie

Când avem în jurul nostru oameni care manifestă simptome de depresie, ar trebui să îi susținem și să nu îi blamăm, să îi ascultăm și să fim empatici cu ei, chiar să îi însoțim la cabinetul specialistului: “Trebuie să îi susținem și asta nu înseamnă că trebuie să îi blamăm sau să îi încurajăm spunându-le ‘o să treci și peste asta, nu ești primul, nu ești nici ultimul, nu se întâmplă nimic, nu este nimic grav’. Depresia resimțită de pacienți este una foarte gravă și destul de neplăcută pentru el și nu îl ajută astfel de încurajări. Trebuie să îl ascultăm, să fim empatici cu suferința acelui pacient și să oferim ajutorul nostru, în măsura în care putem. Ajutor înseamnă să îl ducem într-un cabinet de psihiatrie sau alte forme de ajutor. De exemplu, să încercăm să îl convingem să facă mai multă mișcare fizică sau să îl scoatem din acel mediu stresant, fie că este în sânul familiei sau la locul de muncă, să îi oferim alternative”.

Tratamentul depresiei

Există două forme de tratament pentru depresie: tratament farmacologic și nonfarmacologic: “Noi, în spital, ne bazăm, în primă fază, pe tratamentul farmacologic. Antidepresivele le folosim pentru tratarea depresiei. Sunt diferite clase de antidepresive, care sunt bine tolerate de către pacient, cu mai puține efecte secundare și cu o rată de răspuns destul de bună. Tratamentul nonfarmacologic constă în diferite forme de psihoterapie. Durata minimă a tratamentului este de aproximativ 6 luni. Tratamentul trebuie inițiat sub supravegherea unui medic de specialitate, pentru a vedea profilul de tolerabilitate, anumite efecte secundare și doza la care pacientul depresiv o să răspundă”.

Depresia poate recidiva

Chiar dacă tratamentul a fost urmat corect de pacient, poate exista o recidivă a acestei boli.

“Există aceste recăderi, chiar dacă tratamentul a fost urmat corect și când spun corect mă refer și ca doză, și ca timp. Toate modificările făcute într-o schemă a unui pacient trebuie făcute de către medicul curant. Tratamentul nu trebuie întrerupt de pacient. Dacă întrerupem tratamentul de capul nostru, există riscul mult mai mare să apară aceste recăderi, care pot apărea și urmând tratamentul cum trebuie”, a afirmat medicul psihiatru. 

Cum putem preveni depresia

Pentru a preveni apariția depresiei, medicul specialist psihiatru, din cadrul Spitalului de Psihiatrie Săpunari, Georgiana Nață, recomandă să acordăm o atenție mai mare tuturor acțiunilor din jurul nostru care ne produc plăcere, respectiv hobby-urile sau sportul.

 

Continue Reading
La Top