URMĂREȘTE-NE

METEO

CUM VA FI VREMEA ÎN PERIOADA URMĂTOARE

Elena Mateescu, directorul ANM, a spus cum va fi vremea în perioada următoare.

Elena Mateescu, directorul general ANM, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, de ce avem temperaturi de primăvară în luna februarie, după o perioadă geroasă, și a anunțat dacă vom mai avea sau nu iarnă în perioada următoare.

“Cu siguranță traversăm o perioadă foarte caldă, pentru că masa de aer de origine tropicală a abordat zona țării noastre încă din 5 februarie. Și iată, suntem deja în data de 9 februarie, interval în care zilnic temperaturile minime sau maxime au înregistrat recorduri, cea mai caldă zi din acest interval, și de altfel din iarna 2023-2024, fiind ziua de 6 februarie, când am înregistrat la 122 de stații meteorologice cele mai ridicate temperaturi maxime pentru o zi de 6 februarie, chiar cu recorduri de temperaturi.

 

De pildă, la Drăgășani, 22,6 grade Celsius fiind considerat un record lunar la această stație pentru luna februarie, comparativ cu recordul anterior, de 22,2 grade Celsius, și la Zimnicea 22,4 grade, Calafat 22,3 grade sau Bechet 22,1 grade, în Capitală cea mai ridicată valoare fiind de 21 de grade Celsius.

 

Mai vine iarna?

Vremea caldă va rămâne de interes și la acest sfârșit de săptămână, când, în continuare, valorile de temperatură vor fi cu mult mai mari decât cele specifice datei din calendar. Mâine contăm pe valori între 11 până la 20°C, cu o maximă în Capitală de 18-19°C. De asemenea, ziua de duminică chiar 21°C și în Capitală 19-20° și chiar și debutul săptămânii viitoare va rămâne cu un ecart cuprins între 8-15°. Chiar dacă vor mai scădea temperaturile începând de marți, în sudul, sud-estul țării, valorile de 13-14° caracterizează o vreme mai caldă.

Și pentru că întrebați dacă mai vine iarna, cel puțin de marți, în regiunile intracarpatice, chiar și la munte, vom vorbi, mai ales la munte, la altitudini mai mari de 1.700m de precipitații, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare, pentru că în aceste regiuni maximele vor fi unele mai coborâte și nu vor mai depăși 7-8°”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

 

Elena Mateescu: Ar fi bine să plouă în următoarea perioadă sau chiar să și ningă

Totodată, Elena Mateescu a spus și când vom avea parte de precipitații.

 

“Ar fi bine să plouă în următoarea perioadă sau chiar să și ningă, deși, așa cum spuneam, în zonele mai joase de relief, temperaturile de 14-15° vor fi asociate cu precipitații predominant sub formă de ploaie.

 

Prima săptămână din luna februarie a adus o cantitate medie la nivelul României de numai 4,3l/m², comparativ cu o medie de 31,6l/m², în condițiile în care, în mod obișnuit, luna februarie este cea mai săracă lună în precipitații a iernii și anului în țara noastră și deja în jumătatea estică a țării ne aflăm la limita pragului de secetă pedologică, astfel încât ceea ce se va întâmpla în luna februarie până la final și chiar și în luna martie, pentru că intervalul noiembrie-martie reprezintă perioada de acumulare a apei în sol, cu siguranță va fi decisiv pentru ceea ce înseamnă pornirea în vegetație a culturilor înființate în toamna 2023, dar și pentru campania din 2024.

 

Așa cum arată informațiile, într-adevăr, ne așteptăm ca debutul săptămânii viitoare să aducă precipitații în cea mai mare parte a țării, la cantități moderate de 10-15l/m².

Continue Reading
La Top