URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CUM ÎNMATRICULEZI O MAȘINĂ ÎN ROMÂNIA: ACTE ȘI TAXE PENTRU UN AUTOTURISM NOU SAU LA MÂNA A DOUA

Înmatricularea unei mașini noi sau a unui autoturism cumpărat la mâna a doua se face în termen de 30 de zile de la cumpărare.

Potrivit legislației în vigoare, înmatricularea unei mașini în 2022 se face în 30 de zile de la cumpărarea acesteia. Anul trecut a adus un record la capitolul reînmatriculări.

Românii au cumpărat mai puține mașini noi sau mașini rulate aduse din străinătate. S-au orientat spre mașinile second hand înmatriculate deja în țară. În plus, încep să dispară cozile nesfârșite de la ghișeele Direcției de Permise. Multe servicii se mută pe internet. Deja se pot face plăți online pentru anumite servicii, iar unele documente pot fi obținute la fel.

Mai jos îți prezint de ce documente ai nevoie atunci când vrei să înmatriculezi o mașină nouă sau second hand cumpărată din România sau din afară.

Înmatriculare auto 2022. Documente necesare înmatriculare mașină nouă

Mai jos, o să găsești actele de care ai nevoie pentru a înmatricula o mașină nouă:

  • Cererea înmatriculare auto.
  • Fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza ANAF. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia.
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare, care costă 49 de lei.
  • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
  • Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia.
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie.
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie.
  • Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.
  • Acte care atestă dobândirea personalităţii juridice, în cazul în care vehiculul va fi înmatriculat pe persoană juridică și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupe de înmatriculare.

Înmatriculare auto 2022. Documente necesare înmatriculare mașină second hand

Dacă achiziționezi o mașină second hand din România este important să știi că actele se transcriu. Mai mult, pe lângă actele care se cer și la înmatricularea unei mașini noi, o să ai nevoie și de următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv.
  • Când se face transcrierea, nu mai este necesară fișa de înmatriculare, dacă există un contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător semnat și vizat de ANAF.

Înmatriculare auto 2022. Documente necesare înmatriculare mașină adusă din UE

Românii care aduc mașini din Belgia, Franța, Germania în 2022 trebuie să treacă mai întâi pe la RAR pentru a primi o nouă carte de identitate pentru acestea. Toate taxele pe care le au de plătit pentru o mașină adusă din UE sunt în jur de 200 de euro, fără a lua în calcul și asigurarea RCA.

Pentru vehiculele second-hand care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene, aflate însă la prima înmatriculare în România, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului (CIV), fie în mod direct dacă vehiculul deține omologare UE de tip și nu a suferit modificări în raport cu configurația omologată, fie în urma omologării individuale.

De asemenea, RAR va efectua verificarea tehnică și va certifica autenticitatea vehiculului. Taxele la RAR sunt între 610 lei și 1350 de lei.

„Pentru un autoturism second-hand adus din Germania costul minim la RAR este de 610 lei (omologarea RAR, certificatul de autenticitate și ITP) dacă totul corespunde și nu sunt probleme. Dacă se întâmplă să aibă seria corodată, să necesite repansonare sau nevoie de ceva omologări se poate ajunge la un maxim de 1350 de lei”, au declarat pentru Promotor reprezentanţi ai RAR.

Dacă ai achiziționat o mașină dintr-o țară care este membră UE sunt necesare următoarele acte:

  • Cerere înmatriculare auto.
  • Fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF. În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia.
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare, care costă 49 de lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor.
  • Actul de identitate al solicitantului, în original și în copie.
  • Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia.
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original și în copie.
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie.
  • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român, care costă 539 de lei.
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
  • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia.
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Înmatriculare auto 2022. Documente necesare înmatriculare mașină din afara UE

Dacă ai achiziționat o mașină dintr-o țară care nu aparține Uniunii Europene, mai ai nevoie de câteva documente în afară de cele menționate anterior.

În primul rând este necesară dovada efectuării formalităților vamale de import definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporară, în original sau copie legalizată a acesteia. În plus, mai este nevoie și de:

  • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român, care costă 539 de lei
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Înmatriculare auto 2022. Vehiculul este folosit în sistem leasing

În această situație se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conțină cel puțin părțile, obiectul și durata contractului, datele de identificare ale vehiculului și semnăturile părților, în original și copie;

Dacă persoana care a realizat achiziția intracomunitară a mijlocului de transport și solicită înmatricularea acestuia nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pe lângă documentele prevăzute la alin. (1), aceasta trebuie să depună, după caz:

Formularul „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”.

Acesta este emis de ANAF și prevăzut de Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport” și „Certificat”, precum și a procedurii de eliberare a acestora.

Formularul „Certificat”, emis de ANAF și prevăzut de Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea modelului și conținutului formularelor „Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport” și „Certificat”, precum și a procedurii de eliberare a acestora.

  • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie.
  • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român, cu excepția autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor istorice.
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele străine cu numărul de înmatriculare.
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare a cărui combinație a fost păstrată anterior de către solicitant. Asta în măsura în care acesta intenționează atribuirea combinației păstrate, cu ocazia înmatriculării. Ele se restituie pe loc solicitantului numai dacă îndeplinesc cerințele impuse de standardele în vigoare, iar combinația numărului de înmatriculare nu a fost restricționată conform legii.
  • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia.
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu numărul de înmatriculare. Excepția se aplică în cazul în care acesta solicită atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare păstrate anterior. Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului. Totodată, aceasta se poate face cu numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor.

playtech.ro

Continue Reading
La Top