URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CULTURA GULMENIȚA- O POVESTE NESPUSĂ

Vineri, 22 martie 2024, Roxana Pațurcă , Inspector General Școlar, a participat la un eveniment deosebit, menit să promoveze patrimoniul cultural și arheologic al regiunii noastre, „Cultura Gumelnița – o poveste nespusă”.

Aceasta a dorit sa mulțumească Primarului  Costinel Milescu pentru sprijinul acordat acestui proiect cultural ambițios, precum și partenerilor implicați: Direcția de Cultură Oltenița (Manager Theodor Zavalaș), Colegiul Național „Neagoe Basarab” (Director,prof. Marian Ursu) și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Oltenița (Director, prof. Cristina Drăgan).

“Acestui proiect cultural s-au alăturat specialiști de renume cărora le mulțumesc: domnul profesor doctor Carol Capiță, de la Catedra de Istorie Antică a Universitatii București, domnul Bogdan Șandric – Director – adjunct din cadrul Institutului Național al Patrimoniului și domnul Cătălin Lazăr, arheolog expert – reprezentant al Universității București și coordonator științific al șantierelor arheologice de la Gumelnița și Sultana.

Având în vedere importanța turismului cultural pentru economia locală și națională –   considerat sector prioritar și pol de dezvoltare economică în cadrul diverselor strategii elaborate la nivel național și regional, este  necesar să se impună o serie de măsuri și strategii în vederea unei exploatări eficiente a resurselor și a obiectivelor cultural-istorice precum dispune municipiul Oltenița.

Demararea acestui proiect – „Cultura Gumelnița – o poveste nespusă” – reprezintă o oportunitate extraordinară pentru a promova patrimoniul național de la Dunărea de Jos, dincolo de limitele fizice ale Muzeului Civilizației Gumelnița și ale siturilor arheologice, răspunzând în același timp nevoilor de digitalizare ale țării și ale Europei și nevoilor de a face patrimoniul accesibil tuturor categoriilor de public.

Având ca țintă grupuri diverse (școlari, liceeni, persoane cu nevoi speciale – care nu se pot deplasa la muzeu, copii și bătrâni, continuând cu publicul larg), acest proiect urmărește accesibilizarea patrimoniului cultural național în medii sociale diferite printr-o cunoaștere imediată, accesibilă online, cuprinzătoare și într-o formă interactivă”. 

Inspectoratul Școlar Județean se alătură acestei minunate echipe și Proiectului „Cultura Gumelnița – o poveste nespusă”, acordând sprijin în vederea continuării acestui demers.

Continue Reading
La Top