Este dublă sărbătoare! Aproape două milioane de români, botezaţi Ion sau Ioana, sunt în centrul atenţiei, de ziua numelui. Tot azi, este sărbătorit Crăciunul pe rit vechi, ţinut de moldoveni, ucraineni, sârbi și lipovenii din România.
Crăciunul pe rit vechi 2023 este sărbătorit la o distanță de 13 zile de Crăciunul celebrat în calendarul creștin ortodox tradițional. Crăciunul pe stil vechi este însă o sărbătoare la fel de importantă pentru cei care au ales să cinstească Nașterea Domnului după un alt calendar.
Au rămas însă câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat. Printre acestea se numără Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă; Biserica Sârbă, precum și Mânăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepția Vatopedului. Se numesc „pe stil vechi” pentru că prăznuiesc, și în prezent, Paștile și toate sărbătorile după vechiul calendar.
În țara noastră peste un milion de adepți ai Bisericii Creștin Ortodoxe sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, cu precădere ruși lipoveni, ucraineni, moldoveni și sârbi.
Pe 7 ianuarie 2023, atunci când este sărbătorit Crăciunul pe stil vechi, oamenii obișnuiesc să respecte mare parte din tradițiile pe care le respectă și românii care serbează Nașterea Domnului pe 25 decembrie. Potrivit tradiției, în noaptea de Ajun, copiii și adolescenții se îmbracă în costume populare tradiționale și merg la colindat pe la casele vecinilor, pentru a le aduce vestea Nașterii Pruncului Sfânt. După colindat, fiecare familie se așază la masă și se ia „Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificație a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Nașterii Mântuitorului.
Sursă text: libertatea.ro
Sursă foto: romaniatv.net