URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CONTROALE ITM, LA TRANSPORTATORII RUTIERI. VEZI CÂȚI ANGAJATORI AU FOST SANCȚIONAȚI

Pe parcursul anului 2021, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Călăraşi s-a desfăşurat acţiunea pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă la  transportatorii rutieri şi la beneficiarii serviciilor de transport rutier de mărfuri. Obiectivul prioritar al acțiunii a fost acela de conștientizare a angajatorilor implicați asupra necesității de a lua în considerare specificul activităţilor de încărcare/descărcare mărfuri și de a coopera în vederea implementării prevederilor privind securitatea  şi sănătatea în muncă, de a coordona acţiunile în vederea protecţiei lucrătorilor şi prevenirii riscurilor profesionale, de a se informa reciproc despre riscurile profesionale, de a informa lucrătorii şi/sau reprezentanţii acestora despre riscurile profesionale.

Motivarea acţiunii

Transportul de marfă este unul dintre sectoarele de activitate cu un număr mare de evenimente urmate de vătămarea lucrătorilor. Acesta este situat imediat după cel de construcții, raportat la  numărul și gravitatea accidentelor de muncă. O pondere mare, privind numărul accidentaților în muncă, o au lucrătorii care se accidentează în condițiile în care vehiculul se află în staționare  sau în timpul operațiunilor de încărcare și descărcare la sediul angajatorului beneficiar al transportului. Prevenirea acestor accidente este o problemă care necesită o atenție deosebită având în vedere numărul de vehicule și cantitatea de marfă transportată în fiecare an.

O mai bună coordonare a activității de prevenire în domeniul securității și sănătății în muncă realizată de angajatorii implicați, precum și de lucrătorii care au diferite sarcini de muncă și care acționează conform instruirii primite, este punctul de plecare esențial pentru a preveni acest tip de accidente atât pentru angajatori, cât și pentru  personalul societăților de transport.

În urma controalelor, ITM Călărași a sancţionat 36 de angajatori, iar pentru remedierea deficienţelor au fost dispuse 66 de măsuri cu termene precise de rezolvare şi o amendă în valoare de 5.000 de lei.

Foto: jurnalgiurgiuvean.ro

Continue Reading
La Top