URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CONSILIUL PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ, REUNIT ÎN ȘEDINȚĂ ORDINARĂ

În data de 16 decembrie 2021, la sediul central al ADR Sud Muntenia, din municipiul Călărași, a avut loc o conferință de presă. Tema întâlnirii cu mass-media locală a fost ultima ședință a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (CpDR) din acest an. Președinții de Consilii Județene din regiunea Sud Muntenia au fost prezenți la eveniment, printre aceștia numărându-se și cel al Călărașiului, Vasile Iliuță. De asemenea, la întâlnire a participat și primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, în calitate de reprezentant al consiliilor municipale din județ. Invitat de onoare a fost Vasile Silvian Ciupercă, cel care a fost ani la rând președintele CpDR.

Membrii CpDR s-au reunit pentru a dezbate și vota proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi, care au vizat raportul de activitate al ADR Sud Muntenia pentru anul 2021, dar și condițiile în care Agenția își va derula activitatea în anul 2022.

Directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat, a declarat următoarele: “Este o reuniune importantă a regiunii Sud Muntenia, de sfârșit de an, prin care se va face analiza activității regionale, cea a Agenției, vom dezbate stadiul în care ne aflăm cu proiectele în derulare si pregătirea pentru anul 2022, pentru POR 2021-2027 și pentru toate celelalte provocări pe care regiunea le are în față.”

Adrian Gâdea, presedintele CpPR, a afirmat: “Ședința de azi este una de sfârșit de an, un bilanț al activității anului 2021, un bilanț al activității ADR. În cadrul ședinței ordinare sunt câteva proiecte importante, în urma cărora dorim să armonizăm modificările legislative care au apărut și sporit atribuțiile agențiilor. Este vorba despre Ordonanța 122, în urma căreia toate ADR-urile au devenit autorități de management și a doua Ordonanță  apărută pe 14 decembrie 2021, în urma căreia se descentralizează 3 piloni ai PNRR, printre care amintesc educația și asistența socială. Un lucru important care va eficientiza activitatea ADR, a tuturor unităților administrativ-teritoriale prin regiunea Sud Muntenia, în sensul că se va câștiga foarte mult timp. Odată cu apariția acestor acte normative și transformarea sau prin faptul că se scurtează foarte mult timpul de analiză al proiectelor. Urmează un exercițiu financiar important, 2021-2027, în urma căruia vom depune cât mai multe proiecte pentru a realiza investiții care să ducă la un nivel cât mai bun de trai pentru cetățeni. Trebuie să găsim soluții astfel încât să venim cu proiecte regionale, care au legătură cu infrastructura și zona turistică. Îl felicit pe directorul Liviu Mușat, felicit întreaga echipă din ADR, președinții de CJ-uri, primari, prin faptul că 95% este gradul de absorbție, pe 2021, la nivelul fondurilor europene. Împreună cu colegii vom depune toate eforturile pentru ca și în exercițiul următor al POR să putem accesa cât mai multe fonduri europene la nivelul regiunii Sud Muntenia”.

“Mă onorează prezența aici. Este clar că avem un parteneriat cu dumnevoastră, pentru că avem de dezvoltat și implementat atâtea proiecte în Călărași. Am lucrat și lucrăm bine cu ADR Sud Muntenia, pentru că ne dorim să dezvoltăm Călărașiul. Împreună vom construi și dezvolta orașul”, a punctat edilul Călărașiului, Marius Dulce.

“Salut prezența colegilor de la Consiliile Județene. Călărașiul, azi, e centrul regiunii, prin prezența colegilor președinți și trebuie să precizez că sunt singurul președinte la al doilea mandat din regiune. Cred că sunt cel care am pus bazele, împreună cu echipa ADR și directorul Liviu Mușat, pentru construirea acestui spațiu destul de generos și frumos( n.r. corpul B al ADR), dar și bazele a ceea ce înseamnă proiectele și dezvoltarea regiunii. La ora actuală, județul Călărași este pe o traiectorie bună. Suntem beneficiari ai multor finantări, începând de la spital, drumuri județene, anvelopări, până la alte dotari. Suntem norocoși că am reușit să absorbim 95% din fondurile care au fost pe pilonul 2014-2021. Banii europeni sunt pentru devoltarea județului, pentru dezvoltarea localităților. Vom reuși să continuăm această dezvoltare”, a subliniat președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională este organism regional deliberativ, fără personalitate juridică, care este constituit şi funcţionează pe principii parteneriale la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia, în scopul coordonării activităţilor de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională.


CpDR Sud-Muntenia este alcătuit din 28 de membri, câte patru de la nivelul fiecărui judeţ din regiunea Sud Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), după cum urmează: preşedintele consiliului judeţean, reprezentantul consiliilor locale municipale, reprezentantul consiliilor locale orăşeneşti, reprezentantul consiliilor locale comunale.

Continue Reading
La Top