URMĂREȘTE-NE
Consultații medicale

SĂNĂTATE

CONSILIUL JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI: MAI MULȚI LOCUITORI DIN JUDEȚ VOR BENEFICIA DE CONSULTAȚII MEDICALE GRATUITE

Consiliul Județean Călărași anunță locuitorii mai multor localități din județul Călărași vor beneficia de consultații medicale gratuite, în cadrul unui proiect al Consiliului Județean Călărași, cu finanțare europeană. Este vorba despre proiectul „AL-IN – Acțiuni Localizate și Incluziune în comunități rome din județul Călărași”, finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 prin Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Proiectul se adresează locuitorilor de etnie romă din localitățile Chirnogi, Șoldanu, Mânăstirea și Luica.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea incluziunii şi abilitarea a cca. 630 de persoane de etnie romă, pe o perioadă de 20 de luni, prin servicii de educaţie, sănătate şi ocupare adecvate nevoilor acestora, printr-o asistenţă socială proactivă, prin abilitarea şi împuternicirea tinerilor şi femeilor şi prin conştientizarea comunităţii privind non-discriminarea populaţiei de etnie romă în patru comunităţi din judeţul Călăraşi – Chirnogi, Șoldanu, Mânăstirea și Luica”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Călărași.

Proiectul se concentrează pe tre arii majore: educaţia copiilor din ciclurile primar şi preşcolar, combinată cu un efort de dezvoltare personală şi profesională a mamelor / tutorilor legali ai copiilor şi pe împuternicirea acestora de a sprijini parcursul educaţional cât mai complet al copilului; ocuparea tinerilor şi a femeilor, în special auto-ocupare şi împuternicire pentru accesul pe piaţa muncii ca angajat sau antreprenor; sănătatea comunităţilor, prin servicii de sănătate şi educaţie pentru sănătate diferenţiate pentru copii şi adulţi, în funcţie de nevoile identificate.

În ceea ce privește activitatea de sănătate, în cele patru localități se vor organiza caravane medicale, astfel încât 450 de persoane de etnie romă și nu numai, din care cca 240 de copii, să beneficieze de controale stomatologice, oftalmologice și analize medicale – spirometrie, ecografii abdomino-pelvine, ECG + interpretare, măsurare tensiune arteriala + interpretare, măsurare greutate și indice masă corporală + interpretare, mai transmit reprezentanții Consiliului Județean Călărași.

Caravana are trei componente: o componentă educațională (servicii de prevenție și educație pentru sănătate); o componentă pentru copii (stomatologie+oftalmologie) și o componentă pentru adulți (analize de sânge, consultații diverse). De asemenea, caravana se adresează unui număr de 450 de persoane, din care 270 de persoane mai beneficiază și de un alt serviciu (consiliere, formare profesională, educație), iar 180 de persoane beneficiază de servicii medicale.

Ne preocupăm continuu să facilităm accesul călărășenilor la servicii medicale de calitate. Prevenția constituie un element esențial. Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului și, de aceea, facem tot ce se poate, accesăm fonduri europene sau guvernamentale, alocăm bani din bugetul propriu pentru a asigura acces tuturor concetățenilor noștri la servicii medicale de calitate”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

FOTO: Facebook Consiliul Județean Călărași

Continue Reading
La Top