STOP MITA, la Spitalul Județean Călărași!
Așa se intitulează campania anticorupție gândită de conducerea Spitalului Judetean Călărași.
Astăzi, managerul Bogdan Mihai împreună cu echipa de conducere au mers în ambulatoriul de specialitate și pe secțiile spitalului, promovând tematica acestei campanii, dar și pentru a discuta cu pacienții despre oportunitatea inițiativei.
Bogdan Mihai a oferit un interviu echipei CANAL SUD în care a explicat necesitatea acestei campanii privind stoparea oferirii de atenții bănești personalului spitalicesc.
Reporter: O nouă acțiune se desfășoară în acest moment la Spitalul de Urgență Pompei Samarian este vorba de o activitate în premieră la Spitalul Județean care probabil și cu siguranță va fi salutată de comunitate. Domnule manager câteva cuvinte despre ceea ce încercați să faceți în acest moment cu stoparea anumitor atenții pe care le primesc atât asistenții, personalul auxiliar cât și medicii.
Bogdan Mihai: Este o discuție care persistă de foarte mult timp, este un lucru la care m-am gândit de foarte mult timp și am considerat că trebuie dus într-un mesaj către comunitate în sensul conștientizării asupra pericolului pe care un pacient sau un om care intră în spital cu anumită nevoie din anumite probleme incearcă să îsi cumpere cumva o bunăvoință, despre asta este vorba. Să nu se înțeleagă că este vorba doar despre personalul medical, intrăm într-o zonă în care tot ce este asimilat cu spitalul cumva se duce ideea că poti beneficia de anumite lucruri doar dacă tu contribui cu o anumită sumă de bani, total eronat. Cineva care vrea să își exprime recunoștința ulterior actului medical, poate cere un formular de donații și contribuii strict pe secția ca acolo cumva să își manifeste recunoștința. Acolo vom îmbunătăți condițiile de lucru atât pentru o prezență viitoare a pacientului cât și a celorlalți pacienți.
Reporter: S-a mai derulat o astfel de campanie în vreun spital din țară sau este o premieră?
Bogdan Mihai: Campanii anticorupție s-au mai derulat, dar aceste campanii din ce am văzut au fost făcute fără un mesaj clar, doar într-o zonă de formalitate, nu știu să mai fi fost o campanie similară care să fie o alternativă prin ceea ce facem noi prin formularul de donație. Fiecare cabinet va avea un număr de formulare care vor fi puse la dispoziția pacienților. Este foarte important ca atât medici cât și pacienții să nu se ducă într-o zonă interpretabilă a legii, dacă se ajunge la așa ceva ambele părți sunt incriminate.
Reporter: Va fi o acțiune care cu siguranță va fi salutată de comunitate de pacienți dar și de calaraseni, cum credeți că va fi primită această acțiune de către cadrele medicale?
Bogdan Mihai: Pot să spun că acestea se împart în mai multe categorii, sunt oamenii care nici nu concept cumva să intre într-o zonă discutabilă, sunt oameni asupra cărora planeză niște suspiciuni, dar nu suspiciuni care sunt verificate, doar niște suspiciuni vehiculate în spațiul social și sunt unii oameni care poate ajung să aibă o obișnuință în astfel de acțiuni. Aici noi încercăm să reglăm, vedem ca o zonă de conștientizare, este foarte posibil ca cei care au înțeles până acum să se comporte în continuare preventiv și să nu ajungă într-o zonă discutabilă, iar cei care cumva li se păreau că dacă nu condiționează dacă intră într-o zonă gri, cumva să conștietizeze că uite cam asta este calea în care eu pot să stau în calea oricăror interpretări.