URMĂREȘTE-NE

ADMINISTRAȚIE

CLĂDIRILE CU RISC SEISMIC I ȘI II VOR FI REABILITATE CU FINANȚARE DE LA GUVERN

Guvernul a adoptat, miercuri, 4 mai, un act normativ care prevede măsuri mai eficiente privind consolidarea seismică a clădirilor, inclusiv a clădirilor publice, cu finanţare nerambursabilă şi integrală, anunţă ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. „România este printre primele ţări din Europa şi printre primele zece la nivel mondial în ceea ce priveşte expunerea la cutremur. Avem peste 2.000 de clădiri în Bucureşti şi alte cel puţin 400 în ţară care necesită consolidare seismică, acesta fiind motivul pentru care am creat astăzi cadrul legislativ necesar unei măsuri rapide în acest sens”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Conform actului normativ adoptat, vor putea fi reabilitate clădirile cu risc seismic I şi II, iar finanţarea va fi asigurată integral de Guvern. Programul este unul multianual, pentru a asigura rezultate, a spus ministrul. „Consolidarea clădirilor cu risc seismic este un interes public, avem nevoie de rezultate în acest domeniu, iar legislaţia în vigoare s-a dovedit a fi ineficientă prin faptul că procesele au fost sistate şi reluate în fiecare an.

Am propus un program multianual pentru a ne asigura că vom avea un progres în acest sens”, a conchis Cseke Attila. În premieră, vor fi incluse şi clădirile publice, cum ar fi spitalele, şcolile din clădiri multietajate sau clădirile monument istoric. Actul normativ adoptat este o reformă asumată de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prevede reglementări pe baza cărora vor fi reabilitate clădirile cu risc seismic, cu finanţare nerambursabilă şi în procent de 100%, asigurată de Ministerul Dezvoltării, din bugetul naţional şi din PNRR.

Sursa: Mediafax

Continue Reading
La Top