ACTUALITATE
CLĂDIREA PREFECTURII CĂLĂRAȘI, PREDATĂ CĂTRE CNI ÎN VEDEREA REABILITĂRII
Consilierii județeni din Călărași au aprobat, în ședința extraordinară din data de 7 decembrie 2021, proiectul de hotărâre privind predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” S.A., a fostului Palat Administrativ, în vederea executării obiectivului de investiții “Centru Socio-Cultural Călărași”.
Consiliul Judeţean Călăraşi a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii – C.N.I. S.A. promovarea proiectului „Centru Socio-Cultural Călărași (fost Palat Administrativ)” în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social Subprogramul “Așezăminte culturale”.
Potrivit Referatului de aprobare a proiectului de hotărâre, Consiliul Judeţean Călăraşi intenţionează promovarea proiectului mai sus-menţionat în vederea reabilitării imobilului înscris în Cartea funciară nr. 29844-C1, pentru îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului cultural construit și recuperarea funcțională a unor spații care în prezent sunt abandonate.
Obiectivul specific al proiectului constă în:
- restaurarea și refuncționalizarea corpului central, construit pe două nivele, care va adăposti “Muzeul artei și tehnicii”, o idee inovativă care păstrează arhitectura specifică perioadei secolului al XIX-lea, îmbinată cu tehnologia modernă a secolului XXI. Muzeul va găzdui o grupare de tehnologie instalată permanent, realizată în scopul de a parcurge în timp real o incursiune în mai multe genuri muzicale, în timp ce vizitatorii se „joacă” cu ele. Va fi, în fapt, un centru artistic cu un concept inovativ de învăţare despre muzică într-un mod informal.
- restaurarea și refuncționalizarea corpului de est, astfel încât să poată satisface exigențele unui centru expozițional permanent și/sau itinerant;
- restaurarea tuturor fațadelor, astfel încât să se redea monumentalitatea și specificul arhitectural a construcției;
- lucrări complexe în incinta aferentă imobilului, respectiv lucrări de refacere/completare rețele de incintă, refacere branșamente și racorduri de utilități, reabilitare alei și fond plantat;
- restaurarea componentelor artistice ale monumentului de arhitectură, redându-se astfel pe de-o parte imaginea urbană și reprezentabilitatea spațiilor interioare cu decorații;
- amenajări exterioare.
Conform Devizului General, din bugetul propriu al Judeţului Călăraşi se asigură finanţarea cheltuielilor pentru servicii și lucrări în valoare de 5.050.406,70 lei, exclusiv TVA, 6.009.752,24 lei cu TVA. Valoarea totală a investiției este de 64.952.678,42 lei exclusiv TVA, 77.210.886,76 lei cu TVA.
Suprafața de teren care se va preda către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” S.A., pe bază de protocol, este 9775 mp.
Reabilitarea Prefecturii Călărași s-a lăsat așteptată din cauza orgoliilor politice. Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, îi cerea demisia, în luna iunie a acestui an, prefectului Valentin Barbu, din cauză că acesta din urmă ar fi trimis, către CNI, o adresă din cauza căreia proiectul privind reabilitarea clădirii ar fi fost eliminat de pe lista Comisiei tehnico-economice din cadrul Ministerului Dezvoltării. Motivul invocat de reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost că imobilul s-ar fi aflat într-o situație juridică ambiguă.
Iată conținutul adresei Instituției Prefectului-Județul Călărași, care a fost trimisă către CNI: “Consiliul Județean a solicitat Companiei Naționale de Investiții-C.N.I. S.A. promovarea proiectului “Centru Socio-Cultural Călărași (fost Palat Administrativ)” în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social Subprogramul “Așezăminte culturale”, în vederea îmbunătățirii utilizării durabile a patrimoniului cultural construit, recuperării funcționale a unor spații care în prezent sunt abandonate. Țin să precizez că acest imobil, proprietate publică a statului, prin Hotărârea de Guvern nr. 2376/2004, a trecut din administrarea Prefecturii Județului Călărași în administrarea temporară a Consiliului Județean Călărași, pe perioada executării unor lucrări de consolidare. De asemenea, în Hotărârea de Guvern nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare, acest imobil este înregistrat sub nr. MFP 111448, fiind administrat de Prefectura Călărași având ca ordonator principal Ministerul Afacerilor Interne. Având în vedere situația juridică ambiguă a fostului palat administrativ, Ministerul Afacerilor Interne va face, în perioada imediat următoare, unele demersuri legislative ce vor viza revocarea dreptului de administrare temporară a acestui imobil, în măsura în care acesta este un bun de uz și interes public național, așa cum se precizează în cadrul art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 706/1994 privind trecerea palatelor administrative din municipiile reședințe de județe în administrarea instituției prefectlui, cu modificările și completările ulterioare, și nu unul de uz și interes public județean. În aceste condiții, din punctul nostru de vedere, considerăm că predarea amplasamentului imobilului sus-amintit, în baza unui protocol, de la Consiliul Județean Călărași la Compania Națională de Investiții-C.N.I. S.A., ar trebui să se materializeze doar în momentul în care ar fi înlăturate orice aspect neclare referitoare la dreptul de administrare al acestuia”.
După acest episod neplăcut, tot Iliuță spunea, în luna iulie, că reabilitarea monumentului istoric va fi realizat din fondurile CJ, fiind semnat contractul de finanțare și urmând a fi dat ordinul de predare a amplasamentului și începere a lucrărilor. Doar că, prin luna octombrie a.c., vicepreședintele Consiliului Județean, Ion Samoilă, afirma că prefectul județului Călărași ar fi împiedicat predarea amplasamentului fostului Palat Administrativ către constructor.