URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CINEMATOGRAFUL VICTORIA: TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR. CE PLANURI AU AUTORITĂȚILE PENTRU EDIFICIUL DIN PARCUL CENTRAL

Puțini călărășeni știu povestea impresionantă a Cinematografului Victoria, unul dintre cele mai semnificative edicifii din municipiul Călărași. Situată în Parcul Central, clădirea are o istorie de peste o sută de ani. Aceasta a avut inițial utilitatea de Teatru Comunal. 

Este într-o stare normală pentru o clădire care nu a mai fost folosită de 10 ani, o clădire care nu a mai fost reparată pentru mai mulți zeci de ani. Inițial a fost construită ca Teatru Comunal, 1903 – 1904. În 1905 a avut loc prima reprezentație de teatru. Undeva până în 1915 a avut loc un incendiu care a distrus un pic din fațada teatrului. Trebuie spus că și atunci când a fost construit și gândit, Teatrul Popular avea un bufet în față. Oamenii se strângeau acolo la o bere, la un mic, ce se consuma pe vremea respectivă”, a precizat Florin Rădulescu, șef serviciu în cadrul Muzeului Municipal Călărași.

În anii 1940, clădirea a fost renovată, deoarece se afla într-o stare avansată de degradare. Aceea este și forma pe care Cinematograful Victoria o are și în ziua de astăzi.

După 1990, a fost închiriată, a fost depozit de sare, de uleiuri minerale, a fost discotecă și i s-a găsit o folosință culturală, devenind unul dintre sediile Bibliotecii Județene „Alexandru Odobescu”, care s-a retras încet după 2015, după ce a avut loc accidentul de la Colectiv”, povestește Florin Rădulescu.

În acest moment, clădirea din Parcul Central se află într-o stare semnificativă de degradare și nici curentul electric nu este funcțional. Totuși, reprezentanții Muzeului Municipal Călărași au realizat aici o expoziție cu fotografii din istoria municipiului, care poate fi vizitată de cei care doresc să afle cum arăta orașul în urmă cu zeci de ani.

Totuși, autoritățile anunță că edificiul va fi modernizat și va reprezenta din nou un punct de atracție în municipiu. În prezent, proiectul pentru reabilitarea Cinematografului Victoria se află depus la Compania Națională de Investiții (CNI) și așteaptă finanțare.

Păi deja lucrăm de doi ani de zile, am avut un proiect depus la CNI, după care l-am reactualizat pentru că era valoarea prea mică și nu venea nimeni, s-au schimbat parametrii tehnici, și acum este în lista sinteză, avem proiectarea depusă la ei. Noi sperăm să fie cuprins la finanțare, deocamdată pe CNI am luat două proiecte: avem creșa medie de 70 de locuri și terenul tip A de sport, care o să înceapă, cred, luna viitoare, să se ocupe de el și sperăm să prindem și Cinema Victoria și avem în plan să începem proiectarea și pentru Cinema Orizont, pentru că am preluat de la Romania Film și sperăm să luăm finanțări. Ori pe POR (n.r. Programul Operațional Regional), ori pe CNI, să putem să dezvoltăm și să refacem aceste două cinematografe”, a precizat Marius Dulce, primarul municipiului Călărași.

 

Continue Reading
La Top