ADMINISTRAȚIE
CHELTUIELI SALARIALE MAI MARI DECÂT CELE CU ÎNTREȚINEREA BENEFICIARILOR, LA CĂMINUL DE BĂTRÂNI CĂLĂRAȘI
Consiliera locală a PNL Călărași, Mariana Luca, nu înțelege de ce la Căminul de Bătrâni “Sfântul Antim Ivireanul” Călărași cheltuielile salariale sunt mai mari decât cele cu hrana și medicamentele vârstnicilor. Liberala a solicitat explicații privind acest aspect, în ședința de Consiliu Local, care a avut loc săptămâna trecută. Instituția are 27 de angajați, printre aceștia numărându-se 5 asistenți medicali și 13 infirmieri și îngrijitori, iar numărul beneficiarilor este de 35. Din totalul cheltuielilor, pe anul 2022, un procent de 71,11% este reprezentat de cele salariale. Căminul ar fi obligat de legislație să funcționeze cu acest număr de angajați, după cum susține primarul municipiului Călărași, Marius Dulce.
Liberala Mariana Luca spune că nu cunoaște legislația, dar cere soluții pentru diminuarea cheltuielilor salariale.
“Dragi colegi, mi se pare o cheltuială extraordinar de mare cu salariile. Din totalul cheltuielilor pe 2022, 71,11% este reprezentat de cheltuieli salariale pentru 35 de beneficiari, aproape un angajat la un beneficiar, ceea ce mi se pare extraordinar de mult ca și cheltuială. De asemenea, cheltuiala cu hrana reprezintă doar 9, 99% din totalul cheltuielilor, iar cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare doar 0,84%. Nu credeți că trebui să găsim niște soluții să diminuăm aceste cheltuieli salariale? Pentru că noi, ca să putem să acoperim nevoile pe care le are comunitatea, mărim taxe, impozite, dar nu venim cu nicio strategie pentru a diminua și cheltuielile. Nu vi se pare, domnule primar, o cheltuială foarte mare, de aproape 72% din totalul cheltuielilor pe un an pentru 27 de angajați și doar 35 de beneficiari? O asistentă medicală, la Spitalul Județean, are grijă de 20-30 de persoane și aici avem 18 cadre medicale doar pentru 35 de beneficiari. Am studiat și calculele pe care doamna director ni le-a prezentat. Într-adevăr, vin aparținătorii și plătesc diferenta, dar în cele mai multe cazuri sunt absolut convinsă, dacă nu 100% din cazuri, nu se poate acoperi întreaga sumă. Diferența vine subvenție de la bugetul local, pentru a acoperi cheltuiala aceea de 7.600 de lei per persoană dependentă. Și din toate aceste medicamentee, materialele sanitare reprezintă un procent foarte, foarte mic”, a subliniat consiliera Mariana Luca.
Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, spune că acest lucru este moștenit de la fosta administrație liberală. Tot el precizează că instituția nu poate funcționa fără acest număr de angajați, conform legislației.
“(…) Așa am moștenit de la dumneavoastră (n.r. de la administrația PNL) . (…) Nu putem să funcționăm dacă nu avem un anumit număr de angajați, pentru că există o normă. Nu trebuie să vă uitați că avem 27 de oameni (…) acolo. Dacă dumneavoastră, ca să funcționeze căminul, aveți altă legislație, vedeți altfel lucrurile, noi vă stăm la dispoziție, dar să vă asumați acest lucru și să vedem cum funcționăm ca să fie bine. Credeți că noi nu vrem să diminuăm salariile? Ce să facem? Să dăm oamenii afară, să nu mai funcționăm”, a menționat primarul Marius Dulce.
Fostul director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Călărași, Liviu Oltenacu, a precizat că se respectă, în cadrul căminului, Ordinul nr. 29/2019 pentru aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice (…).
“Există Ordinul 29/2019 privind standardele de calitate care trebuie îndeplinite de către centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice, așa cum se încadrează si Căminul Antim Ivireanul. Iar din ceea ce stiu eu, pentru ca am fost o perioadă destul de lungă la AJPIS, trebuie la căminele de bătrâni undeva la 22 de standarde de calitate. Printre care, una dintre problemele care apar la orodonatorii de credite reprezintă acoperirea cheltuielior cu salariul, pentru că raportul este aproape 1 la 1, având în vedere faptul că acei bătrani locuiesc acolo aproape 24 din 24 de ore. Se lucrează în sistem de schimburi și, în această situație, crește foarte mult necesarul, pentru îndeplinirea standardelor cu forța de muncă, cu resura umană. Nu se poate face rabat. Au fost controale și de la minister”, a punctat Oltenacu.
În altă ordine de idei, aleșii locali au stabilit costul mediu lunar de întreținere a persoanelor vârstnice asistate în Căminul “Sfântul Antim Ivireanul” Călărași.
Potrivit proiectului de hotărâre, costurile sunt următoarele:
- pentru persoane dependente: 7.412 lei;
- pentru persoane semidependente: 5.423 de lei;
- pentru persoane care nu sunt dependente (independente): 4.370 de lei.
Acoperirea valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va realiza astfel:
- persoanele vârstnice care realizează venituri datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a depăși valoarea costului mediu lunar de întreținere;
- diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii;
- în cazul în care una din persoanele care datorează plata contribuției nu are mijloacele materiale sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea integrală, diferența de plată trece în obligația celorlalte persoane, în următoarea ordine: soțul/soția; copiii pentru părinți; părinții pentru copii.