URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CE SPUN METEOROLOGII DESPRE VREMEA ÎN LUNA FEBRUARIE

Zile mai calde, dar și perioade cu ger în luna care începe astăzi, spun specialiștii în vreme.

Potrivit caracterizării climatice a lunii februarie, ultima lună calendaristică de iarnă păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie.
Se apropie echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere.

Totuşi masele de aer rece ce circulă din nordul, nord-estul şi nord-vestul continentului European şi staţionarea lor determină, de cele mai multe ori, ca temperaturile să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi gerurile să fie la fel de aspre.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2021 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive în zone din sudul ţării (în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi Delta Dunării), precum şi în zonele de câmpie din vestul ţării. Acestea variază, în general, între 0 şi 2 grade Celsius.


Temperatura minimă absolută a lunii februarie, în România, este de minus 38 de grade Celsius şi a fost înregistrată în data de 10 februarie 1929 la staţia meteorologică Vf. Omu.

Maxima absolută a lunii este de 26 de grade, înregistrată la Medgidia, în 27 februarie 1995 şi la Pătârlagele, în 16 februarie 2016.

sursa foto: Business Magazin

Continue Reading
La Top