ACTUALITATE
CE A DECIS INSTANȚA ÎN CAZUL ELEVULUI DE LA LICEUL „DAN MATEESCU” CARE A FURAT PORTOFELUL UNEI PROFESOARE ȘI A FĂCUT CUMPĂRĂTURI CU CARDUL ACESTEIA
Tribunalul Călărași a decis, la finalul săptămânii trecute, aplicarea măsurii educative a asistării zilnice pe o durată de trei luni față de tânărul care în urmă cu doi ani și jumătate i-a furat portofelul profesoarei sale de biologie și a efectuat mai multe tranzacții cu cardul acesteia. Tânărul se numește Robert Mihai Vasilescu, avea 16 ani la data comiterii infracțiunii, era elev în clasa a IX-a și era instituționalizat în acel moment la Complexul de Servicii Sociale Perișoru. Acum, tânărul are 19 ani și poate face apel în termen de 10 zile.
Totul s-a întâmplat pe data de 18 octombrie 2021, la Liceul Tehnologic „Dan Mateescu”, atunci când tânărul a profitat de faptul că profesoara de biologie a ieșit din clasă pe hol pentru a aștepta mai mulți elevi să intre la oră. Acela a fost momentul în care elevul i-a furat portofelul profesoarei din poșeta de pe catedră.
„În portofelul persoanei vătămate se aflau suma de 200 lei, 10 bonuri alimentare în valoare totală de 250 lei și un card bancar. Cu cardul sustras, în cursul aceleiași zile, inculpatul a efectuat șapte operaţiuni financiare în valoare totală de 467,38 lei la supermarket-ul PENNY din zona „Orizont” de unde a cumpărat suc și țigări. Din procesul-verbal de vizionare imaginilor camerelor de supraveghere de la Liceul Tehnologic „Dan Mateescu”, în timpul orei de biologie susţinută de persoana vătămată în clasa inculpatului, aceasta iese de mai multe ori din sala de curs, lăsându-şi nesupravegheată poşeta. Tranzacţiile efectuate cu cardul bancar sustras persoanei vătămate sunt confirmate de fotografiile efectuate de pe aplicaţia bancară instalată pe telefonul pus la dispoziţie de persoana vătămată reieşind că au fost înregistrate șapte operaţiuni ce atestă debitarea sumei de 467,38 lei, după cum urmează: o tranzacţie de 100 lei, o tranzacţie de 100 lei, o tranzacţie de 10 lei, o tranzacţie de 99,99 lei, o tranzacţie de 99,99 lei, o tranzacţie de 16,41 lei, o tranzacţie de 40,99 lei”, se arată în rechizitoriu.
Profesoara a observat că îi lipsește portofelul abia în momentul în care a ajuns la cancelarie. Seara, când a ajuns acasă, a verificat aplicația bancară instalată pe telefonul mobil, ocazie cu care a constatat că au fost efectuate mai multe tranzacții cu cardul său. A blocat atunci cardul bancar, iar a doua zi a vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale liceului, ocazie cu care a constatat că, în timp ce discuta cu profesoara de sport, elevul a intrat şi a ieşit din sala de curs de mai multe ori.
„A decis împreună cu directorul să poarte o discuţie cu acest elev, ocazie cu care acesta a recunoscut sustragerea portofelului. Ulterior, persoana vătămată a declarat că doreşte să se împace cu inculpatul şi nu mai are nicio pretenţie civilă sau penală de la acesta. În data de 22.09.2022 s-a încheiat procesul verbal de împăcare”, se mai notează în rechizitoriu.
TÂNĂRUL A RECUNOSCUT FAPTA
De cealaltă parte, Robert Mihai Vasilescu și-a recunoscut fapta și a declarat că în acel moment era singurul elev din clasă, iar în momentul în care profesoara de biologie a ieșit pe hol i-a furat acesteia portofelul și l-a băgat în ghiozdanul său. Mai apoi, în pauză, a plecat de la liceu și a mers la un supermarket din zona Orizont, de unde a cumpărat o sticlă cu suc și 20 de pachete cu țigări. Tânărul a fost însoțit de un coleg, care nu a intrat însă în magazin. De asemenea, Robert Mihai Vasilescu a mai declarat că colegul său nu a știut ce a cumpărat și nici de unde a avut bani.
În momentul în care au ajuns în clasă, inculpatul i-a dat colegului 13 pachete de ţigări şi un bon valoric. Întrebat de unde le are, Robert Mihai Vasilescu a spus că „s-a descurcat” .
Inițial, profesoara de biologie s-a constituit parte civilă cu suma de 900 de lei, însă între timp cei doi s-au împăcat în ceea ce privește fapta de furt, iar profesoara a renunțat la pretențiile civile. Totuși, tânărul a ajuns în fața instanței pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (șapte acte materiale) şi acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată.
Pentru comiterea acestor infracțiuni, Tribunalul Călărași a dispus aplicarea măsurii educative a asistării zilnice pe o durată de trei luni, sub supravegherea Serviciului de Probațiune Călărași. În tot acest timp, tânărul va trebuie să se prezinte la Serviciului de Probațiune Călărași la termenele fixate de acesta. De asemenea, instanța a dispus confiscarea sumei de 467,38 lei de la inculpat și l-a obligat să plătească suma de 2.600 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare.
