Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat, ieri, „Legea fugarilor” ca fiind constituțională. Decizia a venit după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a contestat validitatea legii adoptate de Parlament la finalul lunii noiembrie 2023. Decizia CCR a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
„În esenţă, Curtea a reţinut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei. Totodată, prevederile art.II din legea criticată nu încalcă principiul neretroactivităţii, întrucât reglementează în domeniul propriu de aplicare a legii, respectiv de la data intrării sale în vigoare”, au transmis magistraţii constituţionali.
Mai exact, legea prevede că persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între șase luni şi trei ani. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut o reacție imediată și s-a arătat bucuroasă de decizia adoptată de CCR.
„Veste bună pentru statul român, veste proastă pentru fugari! Legea prin care fugarii vor fi pedepsiţi şi pentru evadare este constituţională! Adică la pedeapsa pe care o au se va adăuga şi pedeapsa pentru evadare, anume între 6 luni şi 3 ani. A fost soluţia propusă de Ministerul Justiţiei şi adoptată de Parlament. Statul român trebuie să aibă pârghii sănătoase pentru a combate fenomenul fugarilor. Vom continua lupta împotriva acestui flagel! În 2023, statul român a plătit peste 10 milioane de lei pentru acest lucru! Anul acesta, pana la 1 octombrie, am adus 618 de fugari. Justiţia trebuie să meargă până la capăt”, a declarat Alina Gorghiu.
Printre fugarii celebrii ai României se numără Mario Iorgulescu, Sorin Oprescu, Alina Bica sau Dragoş Săvulescu.