URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

CAZ INCREDIBIL! CONSILIERII LOCALI DIN FRUMUȘANI AU VOTAT ELIBERAREA DIN FUNCȚIE A VICEPRIMARULUI CU ATRIBUȚII DE PRIMAR. DECIZIA, ATACATĂ ÎN INSTANȚA DE PREFECT

O situație complicată s-a iscat în comuna Frumușani, după ce consilierii locali au decis eliberarea din funcție a viceprimarului Dumitru Ion. Decizia a fost luată în ședința ordinară din data de 23 ianuarie 2024, iar prefectul Valentin Barbu a atacat-o în instanță. Totodată, prefectul a atacat și dispoziția de convocare a ședinței. Este pentru a doua oară când Dumitru Ion este eliberat din funcția de viceprimar de către consilierii locali.

Totuși, deoarece hotărârea Consiliului Local al comunei Frumușani a fost atacată în instanță de prefectul județului Călărași, Dumitru Ion rămâne în funcție până la o decizie a instanței.

Situația de la Frumușani începe încă din anul 2020, atunci când candidatul care a câștigat alegerile, Costel Nelu Cristache (PSD), nu a fost validat de instanță din cauza unei incompatibilități provenite dintr-o hotărâre judecătorească. Astfel, în iunie 2021, au fost organizate alegeri parțiale, ocazie cu care a fost ales în funcția de primar Florică Bălan (PSD). Deoarece în noiembrie 2020 fusese ales viceprimar, Dumitru Ion a preluat atribuțiile de primar, pe care le-a păstrat până la alegerea lui Florică Bălan.

„NU AM CE SĂ ÎMI REPROȘEZ”

Totuși, în luna decembrie a anului 2021, consilierii locali au inițiat un proiect pe care l-au și adoptat, prin care Dumitru Ion a fost eliberat din funcția de viceprimar. Consilierii locali își motivau atunci această mutare prin enumerarea mai multor probleme pe care Dumitru Ion, mai întâi din funcția de viceprimar cu atribuții de primar, iar mai apoi ca viceprimar, nu a reușit să le rezolve: funcționarea defectuoasă a sistemului de alimentare cu apă potabilă, neefectuarea unui control corespunzător asupra lucrărilor realizate de concesionarul sistemului de distribuție a gazelor naturale, coordonarea defectuoasă a activității de reglementare juridică a unor terenuri, lipsa de implicare în ceea ce privește combaterea depozitării ilegale a deșeurilor, precum și neimplicarea în întreținerea indicatoarelor rutiere. Lista întreagă cu motivele invocate de consilieri poate fi consultată pe larg AICI.

Eu am fost o perioadă de șase luni primari interimar, ordonator de credite. După care în iunie 2021 au fost alegeri. În iunie 2021 am avut un candidat PSD, în speță Bălan Florică, care a câștigat alegerile și a venit pe funcție. Eu am trecut pe funcția de viceprimar. Și după părerea mea, chiar am coordonat foarte bine în acea perioadă. Drept dovadă: s-au montat coșuri de gunoi, s-a declanșat operațiunea aceea cu plata cu cardul la primărie, am făcut vreo două proiecte în perioada aceea: unul de asfaltare, unul pentru grădiniță. N-am ce să îmi reproșez”, a precizat Dumitru Ion, viceprimarul comunei Frumușani.

Dumitru Ion a atacat însă hotărârea din decembrie 2021 în instanță. A câștigat pe fond la Tribunalul Călărași, iar Consiliul Local al comunei Frumușani a făcut recurs. Recursul s-a judecat la Curtea de Apel București, iar magistrații l-au respins ca nefondat, pe 17 octombrie 2023. Astfel, Dumitru Ion revenea în funcția de viceprimar și prelua din nou atribuțiile de primar, după ce Florică Bălan și-a dat demisia din funcția de primar pe data de 25 iulie 2023. Edilul și-ar fi dat demisia din motive personale, susține secretarul comunei Frumușani. De atunci și până la finalul lunii trecute, Dumitru Ion a păstrat atribuțiile de primar. De cealaltă parte, atribuțiile de viceprimar au fost preluate de consilierul Mircea Daiciu (PRO România).

„A CONTINUAT VENDETA”

Acum, consilierii locali fac o nouă încercare de a îl elibera din funcție pe viceprimarul Dumitru Ion. Proiectul de hotărâre adoptat pe data de 23 ianuarie 2024 a fost inițiat de 11 consilieri locali: Florică Tolontan (PSD), Florică-Marinel Mihalache (PRO România), Marian Ion (PNL), Niculae Lăzărescu (PNL), Cristian Zanfir (PNL), George Pene (PNL), Georgeta Stan(PMP), Mircea Daiciu (PRO România), Mihail Ioniță (PSD), Nicoleta Ceara (PSD) și Vasile Tănase (PMP). În acest proiect nu sunt menționate și motivele pentru care consilierii doresc eliberarea din funcție a viceprimarului Dumitru Ion.

E un episod doi. A continuat vendeta, să folosim un cuvânt mai plastic. Nu știu ce au de câștigat. Poate nu sunt pe placul lor, nu știu ce să zic. Dar din punct de vedere al funcției, eu consider că mi-am făcut treaba”, a declarat Dumitru Ion.

Totodată, întrebat dacă consideră această acțiune una cu substrat politic, Dumitru Ion a precizat „da, ceva de genul acesta. Vă dați seama că ceilalți consilieri, fiecare și-ar fi dorit să fie viceprimar, din punctul meu de vedere. Ca atare, este logic să voteze împotriva mea”.

PREFECTURA: „AU FOST IDENTIFICATE ELEMENTE DE NELEGALITATE

Hotărârea a fost însă atacată de prefectul Valentin Barbu, iar, într-un răspuns pentru Canal Sud, reprezentanții Instiuției Prefectului – județul Călărași au precizată că hotărârea de Consiliu Local și dispoziția de convocare a ședinței au fost atacate deoarece ar fi fost identificate elemente de nelegalitate, însă nu au oferit detalii.

Cu privire la cele două acte administrative au fost identificate elemente de nelegalitate care ar putea atrage nulitatea actelor respective. Astfel, Decizia de convocare a ședinței conține deficiențe raportat la prevederile articolului 134 din Codul Administrativ.

În ceea ce privește Hotărârea Consiliului Local Frumușani nr. 8/23.01.2024 aceasta, de asemenea, conține deficiențe de legalitate raportat la art. 138, 152 și 239 din Codul Administrativ.

Motivele concrete de nelegalitate invocate de Instituția Prefectului județului Călărași au fost detaliate și explicate în acțiunea depusă la Tribunalul Călărași, acțiune care face obiectul dosarului 173/2024”, au precizat reprezentanții Prefecturii Călărași.

Prefectul județului Călărași, Valentin Barbu, a devenit cunoscut pentru acțiunile în instanță față de hotărârile consiliilor locale din diferite localități. Nici hotărârile Consiliului Județean Călărași nu au scăpat de contestațiile prefectului. Cea mai recentă acțiune de acest fel a prefectului Valentin Barbu este atacarea în instanță a hotărârii Consiliului Județean Călărași privind repartizarea către primării a sumelor din impozitul pe venit.

Dumitru Ion este membru PSD, însă i-a fost retras sprijinul politic. Informația a fost confirmată de președintele PSD Frumușani, Costel Nelu Cristache, care a adăugataceastă decizie a venit după ce Dumitru Ion s-ar fi afișat alături de politicieni din alte formațiuni politice. Costel Nelu Cristache a mai precizatva candida pentru fotoliul de primar din partea PSD la alegerile de anul acesta. Dumitru Ion a transmis că a contestat măsura retragerii sprijinului politic.

FOTO: Facebook / Ion Dumitru

 

Continue Reading
La Top